Tema prezentacije: izvori vode. Nacionalno bogatstvo koje treba pametno iskoristiti, a ne privatizirati - kako je u Bruxellesu naglasila HDZ-ova eurozastupnica. EU fondove možemo iskoristiti i za proizvodnju vode ili za izgradnju sustava navodnjavanja, bez kojeg nema razvoja poljoprivrede. No (ni ) o tome ministri Grčić i Jakovina ne znaju gotovo ništa. Na što smo se, na žalost, već navikli.

Ivana Maletić ušla je u anale - jučer je organizirala prvo predstavljanje Republike Hrvatske u Europskom parlamentu! Vrijeme: od 19 do 22 sata. Naziv: Hrvatska - izvor vode. Dojam: sjajan!  Reakcije mnogobrojnih uzvanika: još bolje!!

- Od svih hrvatskih ljepota i bogatstava odabrala sam vodu jer je to naš vrijedan prirodni resurs s golemim gospodarskim potencijalom. Prema izvješću UNESCO-a o vodnim zalihama Hrvatska je na trećem mjestu u Europi, odmah iza Islanda i Norveške! - otkrila je HDZ-ova eurozastupnica. I upozorila: 

Milijarde eura istječu u more

- Važno je taj golemi potencijal pametno iskoristiti. Ali ne u smislu privatizacije - jer voda je opće dobro naroda i države - nego izvoza. Primjerice, godišnje samo iz Like milijarde eura istječu u more. Vodni potencijal mogao bi biti naš adut, mogao bi podići životni standard, potaknuti rast i razvoj.

Fotografije hrvatskih izvora vode koje su sinoć izložene resit će hodnike EP-a cijeli tjedan: Zrmanja, Plitvička jezera, Neretva, Cetina, Krka, Modro, Peručko jezero... Autori - poznata imena: Bažulić, Bizek, Drusany, Fabijanić, Golubić, Hohnjec... Dakako, kakvo bi to predstavljanje bilo bez naših čuvenih delicija: slavonski kulen, dalmatinski pršut, paški sir, torta Croatera, vina iz Imotskoga, Vukovara, Dubrovnika... Od Prevlake pa do Dunava.

I posebno iznenađenje: zagrebački djevojački zbor Mozartine, koje su milozvučjem hrvatskih klasičnih i narodnih skladbi zatravile okupljene goste. I djevojke su ušle u anale - kao prva skupina koja je obišla zgradu EP-a u novom programu Visitors, osmišljenom kako bi zastupnici mogli organizirati posjete građana iz svojih država.

Zagrebačka konferencija o vodi

Ali, to nije sve! Već sutra, u petak 4. listopada, Maletić će u Zagrebu (Hotel Palace, 09:30) održati konferenciju pod istim nazivom kao i predstavljanje u EP-u: Hrvatska - izvor vode.

- Za nas, kao članicu EU, izdvojena su znatna sredstva iz Kohezijske i Poljoprivredne politike. EU fondove možemo koristiti i za očuvanje vodnog bogatstva te za modernizaciju i proširenje pripadnih proizvodnih pogona, istraživanja, inovacije. Cilj konferencije upravo je ukazati na važnost uključivanja politike upravljanja vodama u sve strateške dokumente RH. U čemu se, kao u svemu, ova vlada pokazala nesposobnom, bez vizije - istaknula je Maletić. 

Potrebno je, navedimo nekoliko brojki, oko 2 milijarde eura ulaganja u sustav javne vodoopskrbe da bismo postotak priključenosti sa sadašnjih 80 do 2023. povećali na planiranih 95. Iz EU fondova mogla bi se financirati i izgradnja sustava navodnjavanja, ili zaštite od poplava, presudnih za jačanje poljoprivredne proizvodnje. A mi navodnjavamo tek 0,5% površina… No o svemu detaljnije na sutrašnjoj konferenciji.