UAgenciji za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST u Vinkovcima,dobrodošlicu su im poželjeli župan Božo Galić, zamjenik župana Željko Cirba,pročelnica za međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Gabrijela Žalac i predstavnicilokalnih agencija iz svih dijelova županije. Agencija je uspješno potpisala 15 sporazuma,od kojih je najvažnija Dunavska strategija, i povukla oko 115 milijuna eura izeuropskih fondova. Predstavnici HRAST-a istaknuli su kako žele biti uključeni ueuropske projekte i inicijative koje će unaprijediti ovu županiju. „ Moguće jepovući još više sredstava iz fondova Europske unije. Vi, mladi kadrovi, trebatepomoći gradu i županiji kako bi dostigli razinu razvoja koju su zaslužili“,rekao je Vinkovčanin Zdravko Krmek.

Nakonposjeta Agenciji, kandidati su svoje programe predstavili na predizbornomskupu. Na skupovima u Vinkovcima i Vukovaru, uz župana i zamjenika županaVukovarsko-srijemske županije podržali su ih i potpredsjednik sabora TomislavČuljak, glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, gradonačelnik Vinkovaca MladenKarlić, predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna, kandidat za gradonačelnikaVukovara Ivan Penava, predsjednik gradskog odbora HDZ-a Vinkovci Luka Burilovići predstavnici koalicijskih partnera.

  „Nadamse da će kandidati za Europski parlament dostojno zastupati ovu staru europskudržavu koja može samo obogatiti Europsku uniju svojom kulturom, ljepotom ipoviješću“, poručio je gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić.

Krmekje rekao kako su ulaganja u poljoprivredu i zapošljavanje mladih od velikevažnosti za ovaj kraj Hrvatske koji se suočio sa stagnacijom gospodarstva iiseljavanjem mladog stanovništva. Istaknuo je i kako će jedna od prvihinvesticija financiranih iz europskih fondova biti izgradnja vinkovačkeobilaznice. „Vinkovci su razvijen grad s bogatom kulturnom baštinom. Oni sunajstariji grad u Europi i borit ćemo se da dobiju svoje zasluženo mjesto međugradovima Europske unije“, zaključio je Krmek.

Dujmovićje naglasio kako su sve regije Hrvatske jednako bitne, ali u gradovima u kojimase branila Hrvatska, pobjeda HDZ-a je od presudne važnosti. „ Naša stranka jejača nego ikad. Imamo kompetentne ljude i kadrove. HDZ nije alternativa, on jejedina opcija za Hrvatsku. Da nije bilo snažnog HDZ-a ne bi bilo ni pobjede uDomovinskom ratu, ulaska Hrvatske u NATO i ne bi bi bilo Hrvatske u Europskojuniji“, rekao je Dujmović u prepunoj vinkovačkoj dvorani.

Predstavljanjekandidata u Vukovarsko-srijemskoj županiji završeno je skupom u Vukovaru.

ŽupanBožo Galić je istaknuo kako preduvjeti za uvođenje ćirilice još nisu stvoreni ikako je Vukovar grad kojemu je napokon potreban miran suživot. „ Ovdje seginulo za Hrvatsku. Dogodile su se brojne tragedije. Sada se moramo boriti nadrugi način, protiv nesposobne vlade i nesposobnog vodstva grada“, rekao jeGalić.

ZdravkaBušić se prisjetila ranijih hrvatskih međunarodnih uspjeha u kojima je aktivnosudjelovala uz dr. Franju Tuđmana. „1996. godine nije bilo lako, ali smouspjeli i primljeni smo u Vijeće Europe. Uspjet ćemo i sada u lobiranju izagovaranju hrvatskih interesa u Europskoj uniji“, rekla je Bušić.

IvanaMaletić je istaknula kako je vladajuća koalicija Hrvatsku pretvorila u tragačaza kreditima, zajmovima i velikim nepostojećim investitorima. „ Kada seprisjećamo prvog hrvatskog predsjednika, Kukuriku koalicija kaže da se vraćamou prošlost. Ratnu agresiju ni ne spominju. Smatraju da bi se trebalo sramitiprošlosti i bojati budućnosti. Mi to ne želimo. Želim ponovno vidjeti jaki iveliki Vukovar kao kada je bio drugi najrazvijeniji grad u Hrvatskoj“, rekla jeMaletić.

Skupje svojim govorom zaključio Andrej Plenković. „Skup u Vukovaru je najemotivnijidogađaj za nas do sada jer je simbolika grada heroja, simbolika Vukovara, iznadsvega što bilo tko od nas može doživjeti u bilo kojem gradu u Hrvatskoj. Iznimnoje važno da Hrvatska demokratska zajednica sa svojim koalicijskim partnerima naovim izborima dobije većinsko povjerenje birača jer ima kvalitetan program izaslužna je za članstvo u Europskoj uniji. Unija je izgrađena na idejamapomirenja, izgradnje povjerenja i solidarnosti. A sve te ideje bile su utkane uproces mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, koji je zahvaljujućidržavničkoj mudrosti predsjednika Tuđmana osigurao teritorijalni integritetRepublike Hrvatske bez novih žrtava“, rekao je Plenković.