Nakon što se sinoć sastao s predstavnicima hrvatske zajednice iz cijelih Sjedinjenih Država, od Pacifika do Atlantika, predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je u New Yorku - uoči otvorenja opće rasprave na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a - bio na prijemu dobrodošlice koji je za šefove državnih izaslanstava priredio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/s-hrvatima-u-new-yorku-hvala-vam-sto-u-sad-u-kljucnoj-svjetskoj-sili-s-puno

Potom je uslijedio sastanak s Michaelom Bloombergom, vlasnikom tvrtke za davanje financijskih informacija Bloomberg L. P.

Reforma UN-a

Tema na otvorenju opće rasprave na 72. zasjedanju Opće skupštine bila je „Fokusiranje na ljude: stremljenje miru i dostojnom životu za sve na održivom planetu“. Predsjednik Plenković ocijenio je da je rasprava donijelo dva važna govora.

Prvi je bio govor glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa, koji je bio fokusiran na reformu Ujedinjenih naroda pod njegovim vodstvom, s nizom načina kako da Ujedinjeni narodi, u pogledu mirovne kooperacije i razvoja, budu učinkovitiji nego što su danas.

Trumpov govor

Za govor predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, Plenković je pak kazao da je bio na crti očekivanja. Pojasnio je da je predsjednik Trump ponovio slogan iz svoje kampanje „America First“, ali je naglasio i suradnju s drugim državama, pa i u okviru UN-a.

- Dakle, vidjeli smo jedno otvaranje prema multilateralnim organizacijama i globalnom upravljanju, u kojem Amerika ima vodeću ulogu, ali je spremna ostvarivati napore u rješavanju velikih globalnih izazova zajedno s drugima.

Očekivanim je ocijenio i malo oštrije tonove upućene Sjevernoj Koreji, Iranu i Venezueli.

Ključna pitanja

Predsjednik Plenković istaknuo je da će u svom govoru u četvrtak na Općoj skupštini UN-a predstaviti hrvatski pogled na ključna pitanja i mega-trendove s kojima smo suočeni, od klimatskih promjena i siromaštva, do terorizma i migracija.

- Dat ćemo i određene poglede kako pridonijeti mirovnim procesima, s obzirom da smo bili zemlja koja je bila primatelj sigurnosti, a sada smo se pozicionirali kao zemlja koja je davatelj sigurnosti - poručio je predsjednik Vlade.

Naglasio je da će brojni bilateralni sastanci koje će imati tijekom boravka u New Yorku biti prigoda za razgovor o pitanjima izvan UN-ova okvira.

- Iskoristit ćemo ove dane za razgovor o pitanjima koja su nam posebno važna.

http://www.hdz.hr/vijest/najave/plenkovic-u-new-yorku-na-opcoj-skupstini-un-niz-bilateralnih-susreta-o-oecd-u-i

Cerar u Zagrebu idućeg tjedna

Novinare je zanimalo jesu li predviđeni sastanci s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i slovenskim premijerom Mirom Cerarom. Plenković je kazao da se jutros po dolasku u UN vidio s predsjednikom Vučićem. Dodao je da je premijeru Ceraru u nedjelju navečer čestitao na osvajanju Europskoga prvenstva u košarci, što je ocijenio sjajnim uspjehom za Sloveniju.

- Naći ćemo se danas ili sutra tijekom dana da malo i sami radimo na pripremi njegovog posjeta Zagrebu, koji bi trebao biti idućega tjedna.

Granica - bilateralno pitanje

Ponovio je da se pitanje granica treba rješavati bilateralnim putem na temelju međunarodnog prava. Dodao je da je Hrvatska u arbitražu ušla u dobroj vjeri, no ona je kompromitirana krivnjom slovenske strane.

- Odluka Hrvatskoga sabora je jasna. Isto tako, na temelju konzultacija s parlamentarnim strankama, sasvim je jasno da svi politički akteri u Hrvatskoj žele rješavanje pitanja granice i na kopnu i na moru sa Slovenijom bilateralnim dogovorom. Nastojat ćemo korak po korak ići prema tom smjeru.

Macron, Tusk, Trump

U popodnevnim satima po lokalnom vremenu sudjelovat će na sastanku Globalnog pakta za okoliš pod predsjedanjem francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i u nazočnosti glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa, a održat će i niz drugih bilateralnih sastanaka.

Potom će nazočiti EU prijemu za šefove izaslanstava i ministre vanjskih poslova, na kojem će sudjelovati i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans i visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini.

Također, večeras će sudjelovati i na prijemu koji za šefove izaslanstava daju predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump i prva dama Melania Trump.