Hrvatska slavi Dan neovisnosti! Toga povijesnoga 8. listopada 1991. - prije točno 27 godina - Hrvatski je sabor na sjednici u zgradi INA-e u Šubićevoj ulici u Zagrebu donio jednoglasnu Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ. Sabor je tada pozvao i sve države - posebice članice ondašnje Europske zajednice i Ujedinjenih naroda - na uspostavu diplomatskih odnosa s Republikom Hrvatskom.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predsjednik-plenkovic-cestitao-dan-neovisnosti-i-polozio-vijenac-u-znak-sjecanja

Zajednički vijenci

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković na Mirogoju je - uz predsjednika Hrvatskog sabora (i glavnog tajnika HDZ-a) Gordana Jandrokovića i izaslanika predsjednice RH Vlade Galića - položio zajedničke vijence u ime Republike Hrvatske.

Vijenci su položeni kod spomenika „Glas hrvatske žrtve - Zid boli“, Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskoga rata na Krematoriju.

Nacionalno izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice, koje je polagalo vijence odmah za državnim izaslanstvom - predvodio je član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić.

PLENKOVIĆ: Neovisna Hrvatska čvrsto ukorijenjena u europski kontekst!

Na Dan neovisnosti, prisjećamo se vremena kada je Hrvatski sabor donio odluku o raskidanju svih državnopravnih sveza s bivšom državom, i to dan nakon što je agresorska JNA raketirala Banske dvore. Riječ je o prijelomnoj odluci u procesu osamostaljivanja Republike Hrvatske i ključnom preduvjetu za naše međunarodno priznanje - koje je uslijedilo samo tri mjeseca kasnije. To je bilo vrijeme Domovinskog rata, vrijeme obrane, vrijeme velikoga nacionalnog entuzijazma, vrijeme državništva prvog predsjednika Franje Tuđmana. I uz potporu cijeloga hrvatskog naroda, a posebno hrvatskih branitelja, ostvario je ključni cilj - slobodnu, samostalnu i neovisnu državu.

Jačanje gospodarstva i institucija RH

Na temeljima naše neovisnosti, čvrsto ukorijenjeni u europski i u transatlantski kontekst, suočavamo se s novim zadaćama: jačanje gospodarskog rasta i boljeg standarda života svih hrvatskih ljudi, osnaživanje od izvršne vlasti neovisnih hrvatskih institucija kako bi ulijevale povjerenje građanima. Na tom tragu i Vlada i parlamentarna većina sve i rade - nastojimo osnaživati gospodarske trendove, u čemu svi vidimo postignute korake naprijed. Naravno da puno toga još treba napraviti - i ustrajat ćemo u toj zadaći u vremenu koje je pred nama.

JANDROKOVIĆ: Jasno smo poručili da više nismo dio Jugoslavije!

Toga povijesnog dana jasno smo rekli da više nismo dio Jugoslavije i da krećemo na svoj put kao samostalna država! Možemo samo zamišljati što bi se dogodilo da su dan prije, raketirajući Banske dvore, velikosrpski agresori ostvarili svoj cilj - da ubiju dr. Franju Tuđmana, koji će uz hrvatske branitelje odigrati presudnu ulogu u stvaranju i oslobođenju suvremene Hrvatske! Važno je naglasiti i ulogu Sabora, koji je raskidom državnopravnih veza sa SFRJ potvrdio naše pravo na nacionalnu samobitnost i neovisnu državu. Kao i uvijek u hrvatskoj povijesti, Sabor je bio taj temelj koji se brinuo o suverenosti RH, o interesima hrvatske države i naroda. Zato s ponosom obilježavamo ovaj dan!

MIKULIĆ: Trajna zahvala hrvatskim braniteljima, predvođenima dr. Tuđmanom!

Na današnji dan donesena je povijesna, najvažnija odluka u novijoj hrvatskoj povijesti - odluka kojom je Hrvatska raskinula sve državnopravne sveze s bivšom državom i krenula putom samostalnosti i neovisnosti. Izražavam trajnu zahvalnost Hrvatskoj policiji, Hrvatskoj vojsci i svim hrvatskim braniteljima koji su, predvođeni dr. Franjom Tuđmanom, imali ključnu ulogu u stvaranju, obrani i oslobađanju Republike Hrvatske. Ovo je prilika da ih se s dužnom zahvalnosti prisjetimo. Ne samo danas - nego i svaki dan!