Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a Andrej Plenković završio je posjet Davosu, gdje je jučer i danas sudjelovao na Godišnjem sastanku Svjetskoga gospodarskog foruma.

Brojni sastanci i rasprave

Tijekom boravka u Davosu, sastao se s mnogobrojnim političkim i gospodarstvenim čelnicima, a sudjelovao je i u trima raspravama - na neformalnom okupljanju svjetskih lidera na temu "Stvaranje zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu", što je bio i moto ovogodišnjeg Foruma, a potom i na teme "Prozor mogućnosti za Europu" i "Ubrzavanje dugoročnog razvoja zapadnog Balkana".

Trumpov govor

Govorom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa zatvoren je ovogodišnji Forum, a predsjednik Plenković ocijenio ga je očekivanim.

- Američki predsjednik govori o Sjedinjenim Američkim Državama kao o svojem glavnom prioritetu, s naglaskom na očekivane učinke porezne reforme koja je nedavno izglasana, a osobito na  odgovornost kompanija koje će iskoristiti porezne beneficije kako bi dio sredstava dale zaposlenicima.

Mostovi suradnje i multilateralizam

Dodao je da je drugi naglasak govora taj da predsjednik Trump otvara mostove suradnje i multilateralizma s međunarodnim organizacijama.

- Čini mi se da, unatoč očekivanjima, ovaj govor nije izazvao nikakve negativne reakcije, nego je naprotiv markirao njegovu poziciju - rekao je Plenković i dodao da smatra da je Trumpov govor dobro primljen među čelnicima koji su ga danas slušali u Davosu.

- Mislim da svjedočimo svojevrsnom prilagođavanju američkoga predsjednika na globalne okolnosti i određene uzuse. Osjeća se da je on čovjek koji je došao iz poslovnoga svijeta, koji razumije što tom svijetu nije odgovaralo i što treba popraviti.

Razgovor s Borisovom

Sastanak s bugarskim kolegom Boykom Borisovom predsjednik Plenković ocijenio je vrlo kvalitetnim, a razgovarali su o zajedničkoj pomoći naporima šest država u susjedstvu da se približe Europskoj uniji.

U tom je kontekstu najavio je da će Bugarska, s obzirom da predsjeda Europskim vijećem, biti domaćin sastanka šefova država i vlada Europske unije i jugoistoka Europe.

- Hrvatska također želi da pitanje proširenja bude jedan od prioriteta našeg predsjedanja u prvoj polovici 2020. godine.

Nabava borbenih zrakoplova

Na upit novinara, predsjednik Vlade i HDZ-a pojasnio je određene navode koji su se pojavili nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, vezane uz nabavu borbenih zrakoplova.

Naglasio je da je proces vrednovanja ponuda u tijeku te dodao da je jučer i s grčkim premijerom Tsiprasom razgovarao o grčkoj ponudi, jednako kao što je s izraelskim premijerom razgovarao o izraelskoj ponudi, ili sa švedskim premijerom tijekom posjeta Švedskoj.

- To su normalni postupci konzultacija, a konačnu odluku ćemo donijeti nakon što zaista budemo sa svih aspekata sigurni da donosimo pravi odabir i dugoročno rješenje za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u narednih 30-ak godina - poručio je Plenković i naglasio da će se toj odluci pristupiti s posebnom pažnjom.