Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u posjetu je Istarskoj županiji. Među ostalim, sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeće Grada Pazina i obišao brodogradilište Uljanik, nakon čega je dao izjavu okupljenim novinarima te se osvrnuo na aktualne događaje.

Cilj ispravan - način kriv

Komentirajući najavljeni prosvjed u Vukovaru, Plenković je istaknuo da, naravno, želi da se počinitelji kazne, ali da nema razumijevanja za način na koji je gradonačelnik Penava upozorio na taj problem.

- Naravno da ja i kao čovjek i kao predsjednik Vlade i HDZ-a imam podjednaki interes i želju da se počinitelji kazne, da se procesuiraju ratni zločini bilo gdje u Hrvatskoj, a pogotovo strašni zločini koji su počinjeni na Ovčari i u cijelom Vukovaru. Ne može biti nekažnjivosti za brutalne zločine u Vukovaru i s te strane imam puno razumijevanje za to što je gradonačelnik Penava prije šest dana problematizirao tu bolnu temu. I tu se slažemo. Mogu potvrditi da ćemo se sastati. Ali, što se tiče prosvjeda, to se tako ne radi. On kao član HDZ-a ima odgovornost i spram tajminga i načina kako je tu temu stavio u eter.

Ne treba davati povoda onima koji žele srušiti Vladu. A takvih ima koliko god hoćete! - dodao je Plenković.

O većini odlučivat ćemo sami!

Također, komentirao je zahtjeve pojedinih braniteljskih udruga da se, kako su to mediji protumačili, Milorada Pupovca izbaci iz vladajuće većine:

- Nisam uspio upratiti što su točno rekli, ali mogu poručiti da mi neće nitko kao predsjedniku HDZ-a birati partnera i odlučivati tko će biti parlamentarna većina. 100 posto! I na tome stojim čvrsto da ne mogu biti čvršći. Bez obzira od koga, kada i na koji način dolazili ti pokušaji.

Protiv izvješća o Mađarskoj

Osvrnuo se i na postupak protiv Mađarske nakon glasovanja u Europskom parlamentu. Istaknuo je da su HDZ-ovi zastupnici u EP-u izjasnili protiv jer izvješće članice Zelenih iz Nizozemske, o kojem se glasovalo u „izbornoj godini“, nije pravi put.

Predsjednik Plenković smatra da je postupak trebao ići preko Europske komisije i da su zato HDZ-ovi zastupnici u srijedu glasovali protiv izvješća. Dodao je i da se vodi računa o neriješenim pitanjima s Mađarskom te da su HDZ-ovi zastupnici gledali puno širu sliku.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/hdz-ova-delegacija-u-europskom-parlamentu-glasovala-protiv-izvjesca-o-stanju-u-madarskoj

Važna uloga Vlade

Plenković je komentirao i funkcioniranje brodogradilišta u Puli i Rijeci.

- Danas smo, uoči sjednice Vlade, posjetili Uljanik i razmotrili aktualno stanje u grupi koja je, kao što znate, zapala u teškoće. Podsjetili smo na važnu ulogu Vlade koja je u siječnju dala jamstva. Taj novac omogućio je da brodogradilišta i u Puli i u Rijeci uopće i funkcioniraju. Podsjećam i da je Uprava sama izradila plan restrukturiranja i da je sama izabrala strateškog partnera.