(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade podsjetio je da je 1. listopada na snagu stupila - punim nazivom - Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji („Istanbulska konvencija“). Od svih nadležnih resora očekuje aktivno uključenje u njenu provedbu, u čemu će imati i njegovu podršku.

ZA brži razvoj jugoistoka Europe

Govoreći o summitu o strateškom dijalogu s jugoistokom Europe, na kojem je sudjelovao u Ženevi početkom tjedna, ocijenio je da je jako dobro da Hrvatska sudjeluje na najvišoj razini u raspravama o temama koje su joj u vanjskopolitičkom i vanjskotrgovinskom smislu izrazito važne.

- Svjetski gospodarski forum, organizator tog summita, želi prenijeti recentna saznanja i najviše dosege na globalnoj razini upravo na prostor jugoistoka Europe: inovacije, digitalizacija, investicije, konkurentnost i sve ostalo što može pridonijeti bržem i boljem razvoju - istaknuo je Plenković izrazivši zadovoljstvo sadržajem sastanka i hodogramom budućih aktivnosti. 

http://www.hdz.hr/vijest/eu/hrvatska-ce-kao-clanica-eu-i-nato-pomoci-svim-pozitivnim-procesima-na-jugoistoku-europe

RH će organizirati sastanak na vrhu

Nastavak tog dijaloga, najavio je, bit će u Davosu u siječnju. Dodao je da će Hrvatska tijekom svog predsjedanja Europskom unijom 2020. organizirati sastanak na vrhu između članica Unije i država jugoistočne Europe.

Osvrnuo se i na proslavu Dana policije - rekavši da su aktivnosti kojima je obilježen na tragu Vladine politike jačanja sustava domovinske sigurnosti.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zahvaljujuci-pozrtvovnosti-nase-policije-hrvatska-je-sigurna-zemlja

Suzbijanje nasilja u obitelji i nad ženama

U ponedjeljak, 1. listopada, stupila je na snagu „Istanbulska konvencija“.

- Očekujem da u koordinaciji ministrice Nade Murganić svi resori koji su uključeni u provedbu Konvencije djeluju preventivno, ali i adekvatno sankcioniraju nasilje u obitelji i nad ženama - poručio je predsjednik Vlade ponovno istaknuvši važnost borbe protiv tog negativnog društvenog fenomena.

Istaknuo je da će provedba Konvencije osnažiti hrvatske institucionalne, operativne i financijske sposobnosti u dostizanju najviših standarda.

Interpretativna izjava - otklanjanje ideoloških tema

Predsjednik Plenković kazao je i da je prije nekoliko dana održan sastanak pravnih savjetnika Vijeća Europe, koji su izrazito pohvalno ocijenili hrvatsku interpretativnu izjavu, koja je integralni dio Zakona o potvrđivanju Konvencije.

- Na toj se stručnoj razini čak govori o tome kako bi se naša izjava mogla koristiti kao model koji bi pomogao i drugim državama prigodom potvrđivanja Konvencije, a kako bi se izbjegli i otklonili ideološki i svjetonazorski prijepori.

Sunce i dalje izlazi

U tom se kontekstu prisjetio kampanje koja se u Hrvatskoj prije nekoliko mjeseci vodila protiv Konvencije, ocijenivši je u velikoj mjeri difamacijskom i punom laži.

- Otkad je Konvencija stupila na snagu sunce i dalje izlazi, život normalno funkcionira, a njena provedba isključivo treba pomoći da svim snagama zajednički suzbijamo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji - poručio je Plenković te dodao da će svi resori u provedbi Konvencije imati njegovu osobnu podršku kako bi se napravili iskoraci prema smanjenju ovog negativnog fenomena u hrvatskome društvu.

https://vlada.gov.hr/vijesti/istanbulska-konvencija-stupa-na-snagu-za-provedbu-nuzna-sinergija-svih-resora-i-drustvene-zajednice/24467

Rekordna turistička godina

Osvrnuvši se na dobre rezultate u turizmu, kazao je da je službena statistika u prvih šest mjeseci potvrdila prihode od 3 milijarde eura.

- Polako idemo prema cilju od rekordnih 12 milijardi eura u ovoj godini, što je jako dobro. Na sjednici Vlade u Hvaru, za tri tjedna, imat ćemo prigodu rezimirati i ocijeniti turističku godinu.

https://vlada.gov.hr/vijesti/ministarstvo-turizma-prihodi-u-prvih-sest-mjeseci-2018-veci-za-10-posto/24464

Osuda nedopustivog napada

Predsjednik Plenković i ovom je prigodom osudio napad na zastupnika Milorada Pupovca, ocijenivši ga nedopustivim.

- Moramo zajednički raditi na smanjivanju tenzija u društvu, na sprječavanju govora mržnje, stalno ukazivati na to koji su politički akteri odgovorni i ozbiljni, a koji to nisu. Takvih, nažalost, trenutačno ima dosta. Vodimo računa da u našim aktivnostima budemo predvodnici uljuđenih, europskih vrijednosti na kojima počivaju i Ustav RH i naš politički program. Moramo biti snažna brana takvim devijacijama u hrvatskom društvu.