Nakon što je u Državnoj školi za javnu upravu u Zagrebu otvorio radionicu “Digitalizacija javnih usluga”, koju za za dužnosnike i službenike vode eminentni profesori sa sveučilišta Harvard Kennedy School of Government, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković  odgovarao je na pitanja novinara.

Donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O BANDIĆEVIM PRIJEDLOZIMA

Ova je Vlada uspostavila iskreno partnerstvo i sustavni dijalog sa županijama, gradovima i općinama - koje snažno podržavamo. Svi su dobili više sredstava izmjenama zakona o financiranju jedinica područne i lokalne samouprave. Što se tiče pet projekata, nisu to neke nove ideje - mi o njima već razgovaramo. Imunološki zavod zajednički je projekt Vlade i Grada Zagreba, nacionalna bolnica u Blatu također. Ideja tramvajske linije od grada do Zračne luke „Franjo Tuđman“ također nije nova, a zamisao o novim tramvajima nije korisna samo za Zagreb, nego i za hrvatsko gospodarstvo. A Zagreb na Savi najveći je projekt, na duljem štapu, no možemo i o njemu razgovarati. 

Nisam dobio dojam da je tih pet prijedloga vezano za dilemu - novi izbori ili pet projekata. To su normalne teme za ozbiljan razgovor Vlade i Zagreba, o čemu vodi računa i Gradski odbor HDZ-a. Sve što je dobro za razvoj Zagreba - Vlada ce podržati. Nije riječ o „uvjetima“, nastoji se nametnuti tema koja ne postoji. Razgovarat ćemo o svim projektima. Primjerice, projekt obnove rotora također je nastao u suradnji Vlade i Grada Zagreba. Kao što pomažemo drugim županijama i gradovima, pomoći ćemo i Zagrebu. Ponavljam, ne vidim poveznicu između ovih projekata i izvanrednih izbora. Dosta je dalek put između tih dviju stvari.

O SIJAČIMA MRŽNJE & KLEVETNIČKIH UVREDA

Više aktera na polarizirajući način koristi temu odnosa između Hrvatske i Srbije te odnosa između Hrvata i srpske manjine u RH kako bi pojačali spiralu mržnje. Toga moramo biti svjesni. Kada se radi o akterima koji bi blokirali pregovore Srbije o pristupanju EU-u na poglavlju o statistici ili monetarnoj uniji - imamo posla s ljudima koji se ni u što ne razumiju. Pritom optužuju ministricu vanjskih poslova i predsjednika Vlade za rad u interesu Srbije. Preko toga se ne može prijeći, to sam jasno artikulirao.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/dok-most-nije-ucinio-nista-mi-sustavno-pratimo-pregovore-srbija-ce-morati-striktno

Bilo bi dobro da se napravi presjek svih uvreda koje tijekom Aktualnog prijepodneva upućuju prema Vladi, pa bi se kumulativno razabralo tko što govori. Ako hoćete da vam evociram uvrede, klevete i laži koje idu prema meni zadnje dvije i pol godine - to bi bio jako dugi popis! Za razliku od mene koji nikada ne posežem za tim.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/mozemo-trpjeti-mnoge-uvrede-i-lazi-ali-optuzbe-za-veleizdaju-i-onakav-govor-mrznje

O ODNOSIMA U VUKOVARU

Razgovarao sam s gradonačelnikom Ivanom Penavom. Njegova je zadaća da bude gradonačelnik svih građana Vukovara. Kada je izabran, dobio je potporu i mnogih pripadnika srpske manjine. Onaj koji je na vlasti ne bi smio nijednim potezom pridonositi dizanju tenzija. Podjednako tako, mi kao Vlada i kao država moramo ići naprijed u skladu s temeljnim postavkama, a to su istina, pronalazak odgovornih za ratne zločine, poštovanje simbola hrvatske države - zastave, himne, grba. Činim sve, ponavljam, kako bih smanjio tenzije u hrvatskom društvu - s punim uvjerenjem da je to jedini put naprijed, ali procesi koji se odnose na ratne zločine, naravno, moraju se riješiti do kraja.