HDZ će idući tjedan podnijeti Saboru interpelaciju o radu Vlade i zatražiti da joj se izglasa nepovjerenje. Tzv. “najuspješniji ministar” nabio nam je rekordni deficit, najveći u hrvatskoj povijesti! Diletantski upravlja proračunom, a zbog njegove uskogrudnosti, na kojoj mu može pozavidjeti i Milanović, imamo 2,5 milijarde kuna manje prihoda nego što je obećavao. To je rezultat poreznog terora, za koji HDZ odavno upozorava da ne može stabilizirati proračun. Uzalud. A i kamate koje dolaze na naplatu u 2014. posljedica su dugova koje je u 2013. kreirao upravo Linić. 

Zbog katastrofalne, pogubne politike koja će se samo produbiti smjernicama “gospodarskog oporavka” koje su Banski dvori danas predstavili, HDZ će idući tjedan podnijeti Saboru interpelaciju o radu Vlade i zatražiti da joj se izglasa nepovjerenje - ključna je to poruka s HDZ-ove novinske konferencije. Vlada ne samo što je nekoliko mjeseci zakasnila sa smjernicama, probivši sve rokove, nego je njima otvoreno priznala da nije sposobna provesti reforme. Da nema nikakvu ideju. Fatalistički sliježe ramenima.

- Smjernice ugrožavaju financijsku stabilnost zemlje. Vlada je očito digla ruke nakon sloma ovogodišnjeg proračuna. Ne zna što bi, nema predodžbu kako zaustaviti financijski rasap, a štetne posljedice za državu su nesagledive! Vlada treba razmisliti o svojoj sposobnosti da nastavi voditi zemlju - ogorčena je zastupnica Martina Dalić. 

U pitanju plaće i mirovine

Budući da, dodaje, u smjernicama nema nijedne naznake kako će se financijski zatvoriti ova proračunska godina - s deficitom od 16 do 17 milijardi kuna! - HDZ, na žalost, predviđa i najcrnji scenarij:

- U pitanje će doći isplata plaća i mirovina! One ovise o tome hoće li se ministar financija Slavko Linić uspjeti zadužiti u SAD-u.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/raspad-proracuna

Domagoj Ivan Milošević, koordinator HDZ-ovih gospodarskih odbora, naglasio je pak da nema strukturnih reformi, nego da Vlada samo provodi poreznu presiju:

- Da nema nikakvog plana ni strategije, zorno svjedoči i odluka da se PDV na turizam sada diže na 13 posto. Rejting-agencije sigurno će biti "impresionirane" smjernicama. Nijedna Vlada nema pravo voditi zemlju u propast!

Investitori - zaobiđite Hrvatsku!

- Poreznim terorom guše poduzetničke slobode. Kakvu poruku Vlada šalje domaćim i stranim investitorima? Poruka glasi: zaobiđite Hrvatsku u širokom luku - dometnuo je zastupnik Đuro Popijač.

HDZ-ovi zastupnici oštro su osudili i alibi politiku Kukurikua koji vlastitu nesposobnost i diletantsko upravljanje proračunom nastoji prikriti stalnim, bjesomučnim, prozirnim optužbama na račun HDZ-a i vraćanjem u prošlost. Dalić: 

- HDZ-ova Vlada nije nijednom radnjom ili mjerom kriva za to što ove godine imamo 2,5 milijarde kuna manje prihoda nego što je planirao Linić. Ovo je rezultat ekonomske politike bazirane na poreznoj presiji, za koju odavno upozoravamo da neće stabilizirati proračun. Kamate koje dolaze na naplatu u 2014. i njihov porast posljedica su dugova koje je u 2013. kreirao Linić.

“Sljepoća” režimskih medija

Na kraju, HDZ upozorava i kako bi tzv. “najuspješniji ministar”- kreator najvećeg deficita u povijesti Hrvatske, kojem režimski mediji i dalje laskaju premda mu se apsolutno sve raspalo - mogao imati problema i s novim zaduženjima.

- Prije šest mjeseci Linić je izdao obveznice uz obećanje da će deficit u ovoj godini biti 10,2 milijardi, a on će biti veći za 5 do 6 milijardi. To će one koji nam posuđuju novac natjerati da ubuduće dobro razmisle - zaključila je Dalić.