U okviru 72. zasjedanja Opće skupštine UN-a, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je sinoć na prijemu za šefove državnih izaslanstava koji je priredio predsjednik SAD-a Donald Trump.

Na novinarski upit je li na prijemu imao prigodu razgovarati s Trumpom, predsjednik Plenković kazao je da je s njim, kao i ostali šefovi izaslanstava, razgovarao protokolarno, kratko i srdačno. Pojasnio je da je tradicionalan običaj da u okviru Opće skupštine i Europska unija i SAD organiziraju prijeme:

- Opća skupština odlična je prigoda za susrete s brojnim državnicima koji su doputovali u New York.

Bilaterala s Erdoğanom i Thaçijem

Tako se Plenković, nakon jučerašnjih susreta s Donaldom Tuskom, Mirom Cerarom, Aleksandrom Vučićem, Emmanuelom Macronom… danas bilateralno sastao s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Održao je i bilateralne sastanke s predsjednikom Republike Kosovo Hashimom Thaçijem te s libijskim premijerom (predsjednikom Predsjedničkog vijeća Vlade nacionalnog jedinstva Libije) Fayezom Mustafom al-Sarrajem.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/pristina-nasi-zastupnici-s-thacijem-o-pravima-hrvatske-manjine-i-na-posvecenju

Povratak hrvatskih tvrtki u Libiju

- Želimo stabilizaciju Libije, zemlje s kojom smo imali razgranatu gospodarsku suradnju. To je za Hrvatsku važno jer želimo da se sve naše kompanije koje su 2011. u popriličnoj žurbi napustile Libiju tamo vrate i da ponovno otvorimo naše veleposlanstvo kad se za to stvore uvjeti - izjavio je Plenković.

„Budućnost Europe - Hrvatska perspektiva"

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a još će danas održati predavanje na newyorškom sveučilištu Columbia na temu „Budućnost Europe - Hrvatska perspektiva", a sutra će se oko 18 sati po srednjoeuropskom vremenu obratiti pred Općom skupštinom UN-a. U govoru će, kako je najavio, dati hrvatske poglede na izazove s kojima je današnji svijet suočen.