Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je - u Muzeju Mimara u Zagrebu - na Međunarodnoj konferenciji, pod nazivom „Budućnost Europe - Sigurnosni i politički izazovi“.

Sućut obiteljima stradalih

Predsjednik Plenković je u obraćanju prisutnima istaknuo da se ova konferencija održava smo nekoliko dana nakon terorističkog napada u Manchesteru. Izrazio je još jednom sućut obiteljima žrtava i vladi Ujedinjene Kraljevine.

- Taj je napad još jedan dokaz koliko je prijetnja terorizma na teritoriju Europske unije realna.

Globalna strategija vanjske i sigurnosne politike

Podsjetio je da je Europska unija prije skoro godinu dana usvojila Globalnu strategiju vanjske i sigurnosne politike, koja je sada u fazi provedbe.

- Svijest o nužnosti jačanja obrambene dimenzije Europske unije izrazito je naglašena.

Izlazak UK iz EU

Dodao je da izlazak Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije znači dodatnu obvezu svim ostalim članicama, budući da je, uz Francusku, Ujedinjena Kraljevina ne samo jedina stalna članica Vijeća sigurnosti nego je u pogledu obrambenih sposobnosti - najsnažnija članica.

- Njezin odlazak bitno mijenja karakter naših sposobnosti i snage da djelujemo u brojnim međunarodnim misijama, bilo da je riječ o misijama i operacijama Europske unije, bilo da je riječ o doprinosu naših članica aktivnostima NATO-a ili Ujedinjenih naroda.

Temeljni dokumenti

Plenković je naglasio da Hrvatska razumije taj kontekst, te podsjetio da je Vlada RH na jednoj od prvih sjednica osnovala radne skupine za izradu nove Strategije nacionalne sigurnosti i novog Zakona o domovinskoj sigurnosti. Oba su dokumenta sada u visokoj fazi pripreme.

 Kako je istaknuo, promijenilo se globalno ozračje i oblici ugroza.

- Ugroze više nisu samo klasične prijetnje agresijom za teritorijalni integritet zemalja, već je to prije svega terorizam, ali i svi oblici hibridnoga ratovanja. Moderna informacijska tehnologija bitno mijenja načine međusobnog djelovanja, a isto tako zahtijeva visoki stupanj zaštite i odgovornosti svih naših službi.

Izrazio je nadu da će spomenuta dva temeljna dokumenta biti prihvaćena širokim nacionalnim konsenzusom i participacijom svih političkih stranaka. Pozvao je sve da, kroz javnu raspravu koja je u tijeku, daju svoj doprinos njihovoj realizaciji.

Sa sustavnih na ciljane kontrole

Osvrnuo se i na revidirani schengenski zakonik, donesen upravo u cilju zaštite i bolje sustavne kontrole svih koji ulaze i izlaze u prostor Europske unije, kazavši kako on predstavlja bitan sigurnosni, ali i gospodarski izazov za Hrvatsku.

- Rješenje koje smo u dijalogu s predsjednikom Europske komisije Junckerom, predsjednikom Europskog vijeća Tuskom, a ponajviše u dogovoru sa slovenskim kolegom Cerarom pronašli je da se, kada gužve na granicama budu duže od 15-ak minuta, u dogovoru s graničnom policijom prijeđe sa sustavnih na ciljane kontrole.

Ulazak u Schengen

Hrvatska je do sada - naglasio je - mnogo napravila u ispunjavanju kriterija za ulazak u Schengen, od zaštite vanjskih granica do tehnološkog napretka. Očekuje da se svi ti napori uvaže i prepoznaju te da od strane odgovarajućih službi u Europskoj komisiji, Hrvatska dobije preporuke i dođe u poziciju za političku odluku o pristupanju schengenskom sustavu.

- Do tada ćemo nastojati i s EK, i sa Slovenijom i Mađarskom, našim susjednim državama članicama Europske unije, naći najbolje modalitete koji će omogućiti i sigurnost, ali i normalan protok ljudi i vozila u Hrvatsku i kroz Hrvatsku.

Izbori u Francuskoj

Pobjedu Emmanuela Macrona na predsjedničkim izborima u Francuskoj, predsjednik Vlade ocijenio je dobrom za Europu i Francusku, kao i za općenitu raspravu o tome kako zajednički rješavati probleme s kojima je Europa suočena. Plenković očekuje da će se sada, uz istaknutu ulogu Francuske i Njemačke, europski projekt konsolidirati.

 - Hrvatska je spremna tom procesu dati značajan doprinos!

Jačanje obrambene dimenzije

Napomenuo je da je sada važno osnažiti tri bitne poruke Europskog projekta. Jedna je demokratski legitimitet institucija, druga je konkretna korist od redistributivne snage europskoga proračuna u državama članicama, a treća pak globalna sigurnosna i obrambena uloga Europske unije.

- Zato očekujem i jačanje obrambene dimenzije, jer EU se objektivno gledano pretvara i u obrambeni savez.

Stabilno susjedstvo

Zaključio je da će Hrvatska tome dati svoj doprinos kao odgovorna članica EU koja vodi računa o stabilnosti svoga susjedstva.

- Na tom su tragu sve aktivnosti hrvatske diplomacije i vanjske politike, kao dio europskoga političkog projekta i transatlantskoga savezništva. Naša uloga, značaj i ekspertiza našem susjedstvu mogu pridonijeti vrlo precizno u profiliranju europskih politika i konkretnih instrumenata djelovanja.