U četvrtak predstavljamo devet zakona iz paketa porezne reforme. Zato je tu i ministar financija dr. sc. Zdravko Marić, zadužen da zastupnicima približi temu kako bi o njoj mogli argumentirano raspravljati - najavio je predsjednik naše stranke i Vlade RH Andrej Plenković uoči sastanka Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru.

Susret s majkom i bratom Jean-Michelea Nicoliera

Upitan o novim medijskim spekulacijama o „pozadini“ prosvjeda u Vukovaru, Plenković je ponovio vrlo jasan stav naše stranke, usvojen konsenzusom na nedavnoj sjednici Središnjeg odbora HDZ-a:

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/konsenzus-u-hdz-u-jos-intenzivniji-progon-zlocinaca-s-ovcare-ali-neprihvatljive-su

 - Neovisna nadležna tijela trebala bi, što uvijek ističemo, intenzivirati rad na otkrivanju ratnih zločinaca, osobito u vezi Vukovara i zločina na Ovčari. Susreo sam se s majkom i bratom Jean-Michelea Nicoliera, dragovoljca iz Francuske koji se pridružio hrvatskim braniteljima Vukovara. Razgovarali smo o posebnoj radnoj skupini koja je ustrojena početkom ove godine u okviru MUP-a upravo kako bi se intenzivirale istrage, kako bi se utvrdilo gdje se nalaze grobovi žrtava koje su ubijene na Ovčari, a dosad nisu pronađene.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/majka-jean-michela-nicoliera-zahvalila-na-naporima-koji-se-ulazu-kako-bi-se

Zloupotreba žrtve Vukovara u politikantske svrhe

Kako smo jasno poručili da je potrebno intenzivirati progon ratnih zločinaca - nastavio je Plenković - tako je Središnji odbor HDZ-a konsenzusom donio i zaključak da su nam neprihvatljivi pokušaji manipulacije ili zlouporabe vukovarskog skupa u političke svrhe.

- Nacionalna razina HDZ-a ne stoji iza tog skupa, to je prije svega apel gradonačelnika Penave. On jest član HDZ-a, živi u Vukovaru, i iz toga kuta imamo razumijevanje za njegovu inicijativu s obzirom na bolne osjećaje Vukovaraca zbog neprocesuiranja ratnih zločina. Ali, nažalost, neki akteri izvan Vukovara žele zloupotrijebiti žrtvu Vukovara za svoje političke ciljeve.

Mamićevi i Todorićevi „jako važni dokazi“

Na pitanje o krivotvorenim SMS-ovima kojima su u svoju obranu mahali Zdravko Mamić i Ivica Todorić te njihovi odvjetnički timovi, predsjednik HDZ-a i Vlade RH je odgovorio:

- I sami se sjećate da su prije otprilike pola godine neki tobožnji SMS-ovi između tadašnje potpredsjednice Vlade i mene bili predstavljani kao neki „jako važan dokaz“ premda ste mogli i da niste nikakav forenzičar modernih tehnologija shvatiti da je riječ o fabriciranim informacijama - što se i ispostavilo. Očekujem od nadležnih tijela da sve istraže, apsolutno sve istraže u vezi ove afere.