(VIDEO) Nakon povratka iz Rima, predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković gostovao je u RTL-u Danas. Među ostalim, osvrnuo se na potpisivanje Rimske deklaracije, izazove s kojima se suočava EU, nadolazeće lokalne izbore, potporu Dragi Prgometu...

Intervju - koji je vodila novinarka Damira Gregoret - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo dio Plenkovićevih poruka:

O RIMSKOJ DEKLARACIJI & BUDUĆNOSTI EU

Usvojena je Rimska deklaracija, svojevrsna agenda za budućnost EU. S obzirom na odluku Britanaca da izađu iz Europske unije, duh dokumenta je realan, ali i isto tako ambiciozan. Vodimo se mirovnim, razvojnim, gospodarskim, pravnim postignućima europskog projekta - koji je suočen s mnogim izazovima. Prije svega mislim na sigurnosna pitanja, terorizam, organizirani kriminal, migracijske probleme, izbjegličku krizu - sve su to pitanja u bitno promijenjenim globalnim okolnostima na koja Unija mora dati odgovore. Naša poruka o budućnosti glasi: sigurna Unija na unutarnjom i vanjskom planu, Unija koja daje potporu državama članicama - uvažavajući njihove interese u gospodarskom razvoju, socijalna Europa i, u konačnici, jasan položaj EU na globalnoj razini. To su četiri temeljne poruke koje smo uputili svim državama članicama i našim građanima.

O MIGRANTSKOJ KRIZI

EU ima svoje instrumente, svoju pravnu stečevinu, institucije, tijela i države članice koje djeluju zajednički. Što se tiče migrantske krize, mora se uvažavati da je zapadnobalkanska ruta ove godine zatvorena - imate 98 posto ljudi manje na toj ruti nego 2016. godine. Zajedničkom politikom čuvanja vanjskih granica, dakle, postigli smo cilj.

O UKLJUČIVOSTI EU

Unija je postala i poruku otvorenosti onim zemljama koji se žele pridružiti europskom projektu, što je važno u današnjem vremenu kada su se promijenile okolnosti na nacionalnoj razini, kada imate brojne populističke stranke koje se protive daljnjem proširenju. To je za Hrvatsku bilo važno, mi smo na tome inzistirali, kao i na načelu supsidijarnosti, ulozi nacionalnih parlamenata te većoj senzibiliziranosti država članica za europske politike, europski proračun, europske projekte i zajedničko djelovanje. Danas sam osjetio entuzijazam unatoč činjenici da Therese May nije bilo s nama.

O LOKALNIM IZBORIMA & DRAGI PRGOMETU

HDZ će pobijediti na lokalnim izborima. Imat ćemo veći broj župana nego što imamo danas. HDZ je pod mojim vodstvom sastavio izrazito jak tim kandidata u najvećim urbanim sredinama. Drago Prgomet - kao iskusan političar, autentični, pravi HDZ-ovac, hrvatski branitelj, liječnik, čovjek koji ima veliku potporu i veliko iskustvo - naš je kandidat u Zagrebu.

Profiliram HDZ kao stranku koja je čvrsto usidrena u desnom centru. Naš prvi predsjednik Franjo Tuđman bi danas bio u Rimu - i bio bi jako zadovoljan. Ne bi išao u Moskvu, kao što to idu neki europski predstavnici populističkih opcija. Očekujem od Hasanbegovića i svih članova HDZ-a u Zagrebu da čvrsto, angažirano podupru Dragu Prgometa kao našega legitimnog i kvalitetnog kandidata - koji će i za sebe i za HDZ ostvariti sjajan rezultat. Ostale kandidature me ne zanimaju. Oni koji budu radili protiv našeg kandidata snosit će posljedice. Neću tolerirati nikog da se poziva na birače HDZ-a, a nije član HDZ-a, i da politiku i retoriku koja ne pripada HDZ-u - nekad i na opskurni način - nastoji predstaviti kao politiku HDZ-a. Birači HDZ-a izabrali su mene, izabrali su ovu Vladu, kao i profil HDZ-a koji ja gradim, i očekujem da se to vidi i u Zagrebu.

GOSTOVANJA NA HTV-u I NOVOJ TV

Nakon RTL-a Danas, predsjednik Plenković gostovao je i u središnjim dnevnicima HTV-a i Nove TV. Gostovanja možete pogledati na sljedećim linkovima:

http://vijesti.hrt.hr/380672/clanovi-hdz-a-koji-ne-podrzavaju-nase-kandidate-snosit-ce-posljedice

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/andrej-plenkovic-porucio-zlatku-hasanbegovicu-da-moze-podrzavati-javno-samo-kandidate-hdz-a---471071.html