Petar Škorić, predsjednik GO HDZ-a grada Splita, se uvodno osvrnuo na sinoćni skup HDZ-a i koalicijskih domoljubnih stranaka. Vilson Džoni, Ante Miše, i drugi veterani Hajduka kao i niz poznatih imena iz javnog života grada Splita i SDŽ.

„Završni skup na rivi je potvrda ustrajnog  rada svih ogranaka i GO HDZ-a Split i ŽO HDZ-a“ – rekao je Škorić.

Ante Sanader, predsjednik ŽO HDZ-a  je zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli sinoćnjoj atmosferi, naglašavajući zahvalnost novinarima zbog korektnog izvješćivanja. Rekao je da je preko stotinu eminentnih osoba iz kulture, športa i gospodarstva dalo javnu potporu Ivaniševiću i Ževrnji.

Kandidat  za župana, Zlatko Ževrnja je rekao kako je ključ uspjeha buduće suradnje grada i županije to što će i gradonačelnik i župan, po svemu sudeći, biti iz iste političke opcije. Kampanju je ocijenio kao europsku, uljudnu i na visokoj razini.

Vjekoslav Ivanišević, kandidat za splitskog gradonačelnika, je istaknuo da nakon sinoćnjeg skupa, možemo  kazati kako je Split uz nas te je naglasio kako je siguran u svoju pobjedu.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je ponovio da je HDZ izbacio kriminal iz stranke, a vratio domoljublje, mlade i uspješne ljude. „Split nam je jako bitan. Izvjesno je da SDP gubi Zagreb, a da mi dobivamo gradonačelnika Splita. Jer Split zaslužuje ozbiljnog  gradonačelnika. Split i Zagreb su kotači hrvatske lokomotive“. Najavio je i sutrašnji okrugli stol o gospodarstvu, izdvajajući projekte spajanja malih otoka s kopna, te najnoviju tehnologiju za zbrinjavanje otpada.

Karamarko se osvrnuo i na predizborne ankete, referirajući se na uspjeh HDZ-a u gradu Drnišu gdje su ankete predviđale puno lošiji rezultat za HDZ, kao što je bio slučaj i na izborima za EU Parlament. „Bog i krivudavim crtama ravno piše“ – citirao je Karamarko poznatog katoličkog intelektualca Ivana Goluba, kako bi oslikao što se događalo s HDZ-om zadnjih godina.

Govoreći o Ževrnji i Ivaniševiću, istaknuo je njihovu ozbiljnost, kompetencije i predanost radu. „Hrvatska nema vremena za kadrovske improvizacije i eksperimentiranje“, zaključio je Karamarko najavljujući pobjedu HDZ-a na lokalnim izborima, bez euforije, bez nekih spektakularnih rezultata, ali svakako „bit će to HDZ-ova pobjeda koja će predstavljati sjajan uvod u naš zahtjev za izvanrednim izborima“.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Karamarko je prokomentirao najavu podizanja spomenika dr. Franji Tuđmanu, u petak u Splitu, ističući da HDZ pozdravlja podizanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku jer on zaslužuje bolju valorizaciju njegova djela.

„Dr. Tuđman nije bio samo stranački aktivist. Zato su s nama jučer u Velikom Trgovišću trebali biti i Josipović i Milanović. Tuđmanov lik i djelo nadilaze sve naše parcijalne uskostranačke razlike. Jedina zamjerka se odnosi na tajming podizanja spomenika Tuđmanu u Splitu, koju vidimo kao pokušaj predizborne manipulacije. Bez obzira na to, podizanju spomenika će nazočiti dr. Miroslav  Tuđman i netko iz obitelji pokojnog predsjednika Tuđmana, kao i mnogi naši članovi i dužnosnici stranke iz Splita“.