Oluja, koja je donijela trajan mir, ostat će upamćena kao najveća vojna pobjeda u hrvatskoj povijesti i trajni spomen na hrabrost hrvatskih branitelja! - stoji, među ostalim, u čestitci predsjednika HDZ-a i Vlade RH Andreja Plenkovića u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Čestitku prenosimo u cijelosti:

„Prije 23 godine, požrtvovnošću hrvatskih branitelja i državničkom mudrošću prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u odlučujućoj vojno-redarstvenoj operaciji 'Oluji' u svega četiri dana oslobođen je najveći dio privremeno okupiranih područja Republike Hrvatske.

Pobjednički stijeg na vrhu tvrđave Zvonimirovog grada označio je kraj rata i agresije velikosrpskog Miloševićevog režima na Hrvatsku. Oluja je trajno promijenila ravnotežu snaga i u Bosni i Hercegovini te bila preduvjet sklapanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

U tim danima sloge, ponosa i slave, Hrvatska se suprotstavila višestruko jačem neprijatelju, velikim srcem zbrinjavala prognanike i izbjeglice te stvarala preduvjete za razvoj i obnovu naše razrušene zemlje i ugroženog gospodarstva.

Stoga će Oluja, koja je donijela trajan mir, ostati upamćena kao najveća vojna pobjeda u hrvatskoj povijesti i trajni spomen na hrabrost hrvatskih branitelja.

Pobjedom u Oluji Hrvatska je pokazala da ima respektabilnu oružanu silu, a današnja moderna Hrvatska vojska, u čiji razvoj kontinuirano ulažemo, čini nas pouzdanom članicom Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije.

I danas su posvećenost i odlučnost hrvatskih branitelja u borbi za slobodu Hrvatske putokaz za jačanje uređenog i naprednog društva koje pruža jednake mogućnosti za sve. Takvo društvo ne bi bilo moguće da nije bilo Oluje.

S tim ciljem gradimo Domovinu koja treba omogućiti našim obiteljima da ostaju u Hrvatskoj uz dostojan život, dobro plaćen posao i moderno obrazovanje za djecu i mlade. Gradimo Lijepu Našu u kojoj se stvara i privređuje, odgovorno upravlja, štiti nacionalne interese, razvija konkurentno gospodarstvo i stabilan financijski sustav. Gradimo Hrvatsku u kojoj politikom istine i pomirbe poštujemo sve žrtve, jamčimo prava svim našim manjinama i nastojimo postići široki konsenzus o bitnim društvenim pitanjima.

Slaveći pobjedu u srcu i mislima su nam svi hrvatski branitelji, koji su od Vukovara do Dubrovnika svoje živote utkali u temelje hrvatske države, i kojih se danas sjećamo s tugom, trajnom zahvalnošću i ponosom, u sućuti s njihovim obiteljima.

U ime Vlade i osobno, hrabrim hrvatskim braniteljima čestitam njihov dan, a svim Hrvatima u domovini i diljem svijeta i svim našim sugrađanima želim sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti“.