Karamarko je kazao kako se na današnji dan trebamo prisjetiti svih onih koji su san o Hrvatskoj u Europskoj uniji sanjali i koji su dali sebe da taj san se i ostvari. 

"Na današnji dan sjećamo se svih onih koji su sanjali i stvarali takvu državu. Na grobu smo dr. Franje Tuđmana koji je začetnik ideje o Hrvatskoj u euroatlantskim integracijama, a bili smo i kod spomenika našim braniteljima koji su najzaslužniji da Hrvatska danas postoji", rekao je Karamarko.

"Vratili smo se kući. Nema više sintagme o zapadnom Balkanu, kojem nikada nismo pripadali. Uvijek smo bili srednjoeuropska država mediteranskog bazena ", istaknuo je Karamarko te je dodao kako se nada da će ubrzo neka sposobnija vlada povesti Hrvatsku u pravom smjeru.  

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome kakav život očekuje građane u Europskoj uniji, Karamarko je kazao kako se idućih dana neće dogoditi ništa spektakularno te je naglasio kako će se HDZ i dalje boriti da što prije dođe na vlast kako bi građanima ponudio gospodarske programe koji će zemlju izvući iz sadašnjih neprilika te optimalno koristiti ono što nudi EU.

"Hrvatska puno toga može dati Europi. Ona je obogaćenje za Europu i ukras EU", rekao je Karamarko.

Naglasio je kako je Hrvatska od Europske unije tijekom pregovora preuzela visoke standarde koji tamo vrijede, a bili su narušeni dok smo bili u Jugoslaviji.

"Komunistički mentalni sklop je definitivno devastirao hrvatsku državu. Idemo se baviti gospodarstvom i kvalitetom života u EU", zaključio je Karamarko.