(VIDEO) U svom obraćanju na Izbornom saboru Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a, predsjednik Andrej Plenković istaknuo je da HDZ, okupljajući poduzetnike i obrtnike, priznaje i prepoznaje njihov aktivan doprinos radu naše stranke i gospodarskom životu Hrvatske.

Podsjetivši da su ključne poruke HDZ-a na parlamentarnim izborima bile politička stabilnost, pravna sigurnost, gospodarski rast te društvena solidarnost, kazao je da će naša Vlada nastaviti stvarati povoljnije ozračje za poslovanje poduzetnika i obrtnika, čemu pomažu i izvrsni rezultati hrvatskog gospodarstva.

Vrlo dobri ekonomski pokazatelji

Naglasio je da je, uz stabilan gospodarski rast, Vlada ostvarila i velike pomake kod smanjivanja javnog i vanjskog duga, a zabilježen je i proračunski suficit:

- U ovoj godini očekujemo ubrzanje rasta BDP-a prema 3 posto. Industrijska proizvodnja u prva dva mjeseca 2018. narasla je za 1,5 posto. Stopa nezaposlenosti u veljači iznosila je 9,6 posto, dok je zaposlenost u zadnjem kvartalu rasla 3,8 posto. Sve tri vodeće svjetske rejting agencije prepoznale su taj iskorak, što je dodatni poticaj da do kraja mandata vratimo Hrvatsku na investicijski rejting.

Napomenuo je da je Vlada u završnoj fazi izrade Nacionalnog programa reformi za 2018. godinu, poručivši da očekuje da svi ministri ispune reformske mjere u roku kako bi se poboljšali uvjeti za lakše poslovanje i još veći gospodarski rast.

Vladin angažman - u sridu!

Govoreći o krizi u Agrokoru, jednim od najvećih sistemskih izazova s kojima se bilo koja Vlada dosad morala suočiti, predsjednik Plenković istaknuo je da je Zakonom o postupku izvanredne uprave Vlada spriječila krah kompanije i gospodarski tsunami nesagledivih razmjera za našu zemlju:

- Očekujemo da će proces nagodbe u Agrokoru, koji je pred samim završetkom, proći na najbolji mogući način. Ostvarili smo sve temeljne ciljeve radi kojih se Vlada i angažirala: zaštitili smo opći interes, očuvali radna mjesta, dali vremena svim dionicama za prilagodbu i osigurali budućnost hrvatskog gospodarstva. Možemo reći da je slučaj Agrokor transformativan za način poslovanja u Hrvatskoj.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zelim-zahvaliti-martini-dalic-ocuvali-smo-poslovanje-agrokora-i-tisuce-radnih

Daljnje poboljšavanje uvjeta poslovanja

Govoreći pak o poboljšavanju uvjeta poslovanja u Hrvatskoj, Plenković je najavio nastavak Vladinih mjera administrativnog rasterećenja, ukidanja nepotrebnih propisa, smanjenja parafiskalnih nameta i unaprjeđenja postupka javne nabave, kao i daljnju poreznu reformu.

Poručio je da će Vlada poseban naglasak staviti na digitalizaciju procesa u državnoj upravi i širenje digitalnih usluga kako bi se olakšalo poslovanje te osigurala brza i učinkovita usluga građanima i poduzetnicima.

Društvena odgovornost & doprinos HDZ-u

- Cijeneći sve što radite, pozdravljam vaš angažman i društvenu odgovornost. Očekujem da nastavite pridonositi radu stranke i boljitku zemlje. Želim vam uspješan izborni sabor! - zaključio je svoje izlaganje predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković.