To se očituje u raznim podmetanjima pri raspisivanju referenduma koji podupire gotovo 750 tisuća građana, rekao je Jandroković.

Upozorio je kako se promjenama Poslovnika Hrvatskog sabora smjera ojačati pozicija izvršne vlasti u odnosu na zakonodavno predstavničko tijelo.

"Događaji vezani uz referendum, najavljene promjene Poslovnika Hrvatskog sabora i smanjenje PDV-a neke su od stvari koje nas brinu i na koje želimo ukazati", istaknuo je Jandroković.

Naglasio je kako samo dovođenje u pitanje raspisivanja referenduma za koji je inicijativa „U ime obitelji“ prikupila gotovo 750 tisuća potpisa od strane predsjednika saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđe Grbina, potpredsjednika Sabora Nenada Stazića te drugih istaknutih članova vladajuće koalicije ozbiljan napad na demokraciju. 

"Očekujemo da SDP promijeni stav, prihvati volju građana i izbjegne nove političke sukobe, prijepore i ustavno-pravnu krizu", naglasio je Jandroković te čestitao inicijativi „U ime obitelji“ na prikupljenim potpisima.

Gordan Jandroković ocijenio je zabrinjavajućim najave o promjenama Poslovnika Hrvatskog sabora s kojim bi se ojačala uloga vlade, a oslabila uloga parlamenta.

Prisjetio se prošlog aktualnog prijepodneva na kojem je premijer Zoran Milanović uzrujan pitanjima saborskih zastupnika prigovarao na rad Sabora, očito je tada Milanović dao primjedbe, a s ovim promjenama ih se pokušava i staviti u Poslovnik Hrvatskog sabora, bio je konkretan Jandroković.

Istaknuo je kako se novim Poslovnikom rasprave o smjenama ministara se neće raspravljati na plenarnim sjednicama već će biti premještene na resorne odbore u Saboru.

"Nerazumljivi su nam razlozi koji su SDP doveli do takvoga stava, i smatramo da će se time dodatno narušiti transparentnost rada Sabora i pokvariti njegov rejting u očima hrvatskih građana", ocijenio je Jandroković.

Komentirajući uvođenje PDV-a od 5% na samo neke medije Jandroković je rekao kako je očito da Vlada pokušava pogodovati onima koji su im lojalni i pišu u korist Vlade te da se tako kupuje naklonost.

Na kraju Jandroković je upozorio kako će SDP biti odgovoran ne samo za ustavno-pravnu krizu već i krizu demokracije, ako nastavi ustrajati na nekim svojim stajalištima.