(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković danas je, u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra obrane (i člana Predsjedništva HDZ-a) Damira Krstičevića te ministra hrvatskih branitelja (i člana Središnjeg odbora HDZ-a) Tome Medveda, odao počast poginulim hrvatskim braniteljima paljenjem svijeće kod Spomen obilježja 1. GB „Tigrovi“ u krugu vojarne Croatia u Zagrebu te potom nazočio potpisivanju 280 milijuna kuna vrijednih ugovora o nabavi vojne opreme.

Obrambena industrija kao brend

Obrativši se predstavnicima ponuditelja i hrvatskih proizvođača vojne opreme s kojima je MORH potpisao ugovore, predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo pozitivnim signalima ministarstava obrane diljem Europe zainteresiranih za proizvode hrvatske vojne industrije koju promoviraju pripadnici naših Oružanih snaga u misijama i operacijama NATO-a, UN-a i Europske unije širom svijeta.

- Hrvatska obrambena industrija trebala bi postati jednim od hrvatskih brendova, što bi ojačalo naše gospodarstvo i naš izvoz. Napravili smo veliki iskorak posebnim Akcijskim planom i posebnim fondom koji se odnosi na obrambenu industriju te plasiranjem proizvoda u okviru Sjevernoatlantskoga saveza. Partnerstvo koje je razvijeno s hrvatskim gospodarstvom odličan je put koji spaja interese države i interese privatnoga sektora, pri čemu prošle godine, valja naglasiti, MORH nije imao nijednu nabavu s klasifikacijom tajnosti.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-ponosni-jer-novi-kontingent-hv-u-afganistanu-ima-i-opremu-i-naoruzanje

Već realizirani temeljni ciljevi

Nakon 15 mjeseci mandata možemo biti zadovoljni jer smo realizirali temeljne ciljeve koje smo postavili u domeni obrane i sigurnosti, zaključio je Plenković, posebno izdvojivši novu Strategiju nacionalne sigurnosti, Zakon o sustavu domovinske sigurnosti, kvalitetniju koordinaciju umrežavanja svih dionika te uloge Oružanih snaga u zaštiti od prirodnih katastrofa.

Podsjetio je i da je Vlada povećala proračun za obranu i za prošlu i za ovu godinu.

Vojne misije - promocija obrambene industrije

U izjavi pak nakon svečanosti potpisivanja, Plenković je kazao da današnji ugovori predstavljaju sinergiju aktivnosti MORH-a, Oružanih snaga, Glavnog stožera i hrvatskog gospodarstva, poglavito izvozno orijentirane obrambene industrije.

- Činjenica da smo u Afganistan uputili kontingent naših vojnika, uz ukupno 400 pripadnika Hrvatske vojske u svim misijama širom svijeta, koji su u cijelosti opremljeni hrvatskom opremom, predstavlja prigodu za promociju naše obrambene industrije.

Spomenuo je i nabavu novih borbenih aviona, za koje je u tijeku proces evaluacije ponuda, nakon čega će biti donesena i ta odluka.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nabavi-borbenih-zrakoplova-pristupamo-s-posebnom-paznjom-je-rjesenje-za-narednih