Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković i predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang posjetili su u mjestu Brijesta gradilište Pelješkog mosta.

U prigodnom obraćanju u mjestu Brijesta, predsjednik Plenković zahvalio je domaćinima i izvođačima radova na Pelješkom mostu, China Road and Bridge Corporation (CRBC), dodavši da oni posljednjih mjeseci ubrzano rade na realizaciji najvažnijeg i najvećeg infrastrukturnog projekta u Republici Hrvatskoj.

- Ambicija različitih Vlada Republike Hrvatske, ali osobito poticaji, interesi i kontinuirano zalaganje za izgradnju ovoga projekta koji dolaze iz Dubrovačko-neretvanske županije, prisutni su u hrvatskom političkom, stručnom i medijskom prostoru već skoro 20-ak godina.

Povezivanje juga s ostatkom Hrvatske

Naglasio je da je riječ je o projektu koji za Hrvatsku, kada se realizira, ima doslovno strateško značenje, a to je da povezuje jug Hrvatske s ostalim dijelom zemlje.

- Dakle, simbolički ovaj most osigurat će jedinstvo državnog teritorija. Njegov značaj u prometnom i turističkom pogledu, ali isto tako, s obzirom na činjenicu da teritorij Bosne i Hercegovine predstavlja i vanjsku granicu Europske unije još jedno određeno vrijeme, za sve hrvatske građane, za sve one koji dolaze u Hrvatsku, znači nesmetan promet do krajnjega juga.

357 milijuna eura iz EU fondova

Plenković je činjenicu da se projekt Pelješkoga mosta sufinancira sredstvima Europske unije u iznosu od 357 milijuna eura istaknuo posebno važnom i vrijednom. Kazao je da će Pelješki most predstavljati trajni spomenik, u najvidljivijem smislu, prvih nekoliko godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

- Za nas je posebno važno da je na natječaj koji je bio raspisan za ovaj projekt, najbolju ponudu imala China Road and Bridge Corporation, čime je suradnja između Hrvatske i Kine dobila jednu sasvim novu dimenziju i koja je sigurno ulog u daljnji razvoj kvalitetnih gospodarskih odnosa koji će potencirati ulaganja u Hrvatsku, povećati robnu razmjenu i intenzivirati našu suradnju, o čemu svjedoči vrlo sadržajan posjet premijera Li Keqianga Hrvatskoj.

Težak kao 10 Eiffelovih tornjeva

Predsjednik Plenković izdvojio je da Pelješki most u građevinskom smislu predstavlja jedan od najznačajnijih mostova koji se uopće rade u Europi proteklih desetljeća.

- Vrijedno je napomenuti da je ukupna težina 80 tisuća tona čelika, što pod vodom što iznad vode. A to ilustrativno znači da će Pelješki most težiti kao deset Eiffelovih tornjeva. To je dobro da plastično shvatimo o kakvom pothvatu se radi i kakve sposobnosti CRBC posjeduje, da postavlja ove pilote koji su praktički jedni od najdužih uopće u povijesti izgradnje bilo kojih mostova bilo gdje u svijetu, a imaju oko 130 metara - kazao je, dodavši da dosadašnji radovi na ovom projektu idu izrazito kvalitetno i učinkovito.

Sve u zadanom roku!

Predsjednik Plenković istaknuo je i kvalitetnu suradnju Hrvatskih autocesta i CRBC-a, s punim uvjerenjem da će most biti dovršen u roku.

- Taj rok je otprilike za kraj siječnja 2022. godine. Ovakvom dinamikom, koju smo posvjedočili već više puta u posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji, možemo biti izrazito zahvalni i zadovoljni. Stoga se veselim da je i kineski premijer danas s nama da osobno vidi kako CRBC pomaže infrastrukturnom razvoju Hrvatske. Zahvaljujem svima koji grade most koji trajno povezuje Hrvatsku.

Li Keqiang: Most razvitka

Kineski premijer Li Keqiang  izrazio je iznimno zadovoljstvo prilikom da s hrvatskim premijerom Plenkovićem obiđe gradilište Pelješkoga mosta.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/posjet-premijera-lija-keqianga-od-prekretnickog-je-znacaja-za-odnose-hrvatske-i

Naveo je da se od Dubrovnika do gradilišta automobilom i brodom vozio gotovo dva i pol sata, slušajući na putu prezentaciju svojih kolega o Pelješkome mostu.

- Smatram da je Pelješki most projekt mira i sigurnosti koji će spojiti dva dijela hrvatskoga teritorija i olakšati promet. Ovaj most je most razvitka i u velikoj mjeri pomoć gospodarstvu Hrvatske, posebno njezinoga južnoga dijela, koji će poboljšati kvalitetu života građana.

Kao duga nakon kiše!

Dodao je da se radi o pilot-projektu za suradnju u okviru inicijative „16+1“, ali i za suradnju Kine s Europskom unijom, naglasivši da su kineska poduzeća ovaj projekt dobila u otvorenoj konkurenciji, putem javnog natječaja. Poručio je da će China Road and Bridge Corporation sigurno i pouzdano završiti ovaj projekt u skladu sa svim ugovorenim uvjetima i zahtjevima.

Kazao je da kiša koja je sve jače počela padati tijekom njegovog obraćanja, šalje poruku graditeljima da most mora izdržati sve vremenske uvjete.

- Mi kažemo da poslije kiše dolazi duga. Kad ovaj most bude izgrađen, izdržat će sve vremenske neprilike, i bit će kao duga na zemlji. Kineski graditelji s hrvatskim prijateljima mogu ostvariti jedno takvo čudo - poručio je premijer Li Keqiang, zaželjevši hrvatskim građanima da što prije uživaju u neometanom prometu koji će im ovaj most omogućiti.

Spušten posljednji pilot 1. faze izgradnje

Nakon prigodnih obraćanja, premijeri Plenković i Li Keqiangsu pritiskom gumba pokrenuli puštanje u more najduljeg pilota prve faze izgradnje Pelješkog mosta. Potom su otkrili metalnu ploču kojom se obilježava dovršetak prve faze izgradnje Pelješkog mosta.

Dvojica premijera večeras su opet zajedno - na radnoj večeri kojom u Dubrovniku započinje summit šefova vlada država srednje i istočne Europe te Kine (16+1).

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/kineski-premijer-li-keqiang-u-4-dnevnom-posjetu-na-poslovni-forum-u-dubrovnik