Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i glavni tajnik Gordan Jandroković pozvali su danas, odgovarajući na pitanja novinara, institucije da afere nestanka DORH-ova spisa i lažnih SMS-ova istraže do kraja, bez obzira tko je i na koji način u njih upleten.

- Samo na taj način možemo zadržati povjerenje građana u pravosudni sustav, DORH, policiju i ostala nadležna tijela. Očekujem da će čelnici institucija učiniti sve da se do kraja rasvijetli svaka od tih afera! - ponovio je Plenković.

HDZ ne potpada pod pritiske!

Na pitanje je li Milijan Brkić „postao teret za stranku“, odgovorio je da je vodstvo HDZ-a predugo u politici i preodgovorno kako bi pod pritiskom i na temelju napisa donosilo zaključke:

- Kada se sve rasvijetli, vidjet ćemo što je točno, a što nije.

Političke odluke na temelju činjenica

Ni Jandroković nije htio spekulirati o Brkićevoj budućnosti u HDZ-u:

- Nama je u interesu da se rasvijetle sve pojedinosti. Ako je i bilo grešaka u prošlosti, ako su neki pojedinci i zloupotrebljavali sustav, oni koji sada vode institucije i rade na tim predmetima moraju profesionalno i nadasve pošteno obaviti svoj posao kako bismo mogli utvrditi činjenice i onda, nakon toga, donijeti političke odluke.

Istraga će pokazati

Odbacio je optužbe oporbe na račun HDZ-a za korumpiranost institucija:

- Ovo nema veze s HDZ-om, ovo ima veze s pojedincima koji su zloupotrijebili sustav. Od kuda su oni došli, jesu li članovi stranke ili nisu, pokazat će - vjerujem - istraga.