Simbolično obilježivši 25. godišnjicu hrvatskog članstva u Ujedinjenim narodima, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković otkrio je spomen-ploču kod spomenika "Mir" kipara Antuna Augustinčića ispred newyorškog sjedišta UN-a.

Prva spomen-ploča takve vrste

Spomenik je RH ove godine obnovila kao dar Svjetskoj organizaciji, a spomen-ploča je prva takve vrste u sklopu UN-ova kompleksa i na sebi ima QR kod kojim se uz pomoć mobilnog uređaja, među ostalim, može doznati da je Augustinčićev kip postavljen 1954. i da je težak pet tona, da simbolizira mir, da je njegovo postolje izrađeno od bračkog kamena i visoko 10 metara.

- Ponosni smo na četvrt stoljeća članstva u UN-u! Taj 22. svibnja 1992. godine, dan kad smo primljeni u Svjetsku organizaciju i kad je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman bio ovdje u New Yorku, bio je završni čin procesa međunarodnog priznanja - što će zauvijek ostati zapamćeno u kolektivnoj memoriji hrvatskog naroda koji je napokon dočekao neovisnost i samostalnost - istaknuo je Plenković prilikom otkrivanja spomen-ploče.

Od primatelja do davatelja sigurnosti

Dodao je da smatra da se Hrvatska u tih 25 godina kvalitetno pozicionirala u UN-u:

- Odradili smo mandat u Vijeću sigurnosti, Gospodarsko-socijalnom vijeću (ECOSOC-u) i u Vijeću za ljudska prava te u Komisiji za izgradnju mira, sudjelovali u mnogobrojnim mirovnim misijama UN-a. Nakon što smo bili primatelj sigurnosti, sad kao davatelj sigurnosti pridonosimo svjetskom miru u partnerstvu s EU-om i NATO-om.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/na-opcoj-skupstini-un-prezentirat-cu-kako-rh-moze-pridonijeti-mirovnim-procesima-i

Hrvatska se ponaša odgovorno

Hrvatska, nastavio je, nastoji dati svoj doprinos odgovoru na megatrendove s kojima je svijet sad suočen - na klimatske promjene, koje su u New Yorku jučer i bile tema sastanka Globalnog pakta za okoliš pod predsjedanjem Emmanuela Macrona, na terorizam, migracije, siromaštvo, izazove gospodarskog karaktera...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/slovenski-premijer-miro-cerar-dolazi-u-zagreb-27-rujna

- Hrvatska se ponaša odgovorno, mi smo zemlja koja je u 25 godina samostalnosti dobro razumjela globalne procese te koja stoji iza vrijednosti međunarodnog prava, dobrosusjedstva i miroljubivog rješavanja sporova - zaključio je predsjednik Plenković.