Stabilna je ona podrška koja će ići daleko preko 80 mandata u Hrvatskom saboru. Mislim da će to biti slučaj. Onih koji neće dati podršku Vladi, sigurno neće biti dovoljno da bi blokirali sastavljanje Vlade. Počeli smo razgovore s Mostom. Izuzetno poštujemo njihovih 13 mandata - potvrdili su se kao relevantan politički akter na sceni. A započeli smo i razgovore s predstavnicima nacionalnih manjina. Kao predsjednik HDZ-a želim da budućoj Vladi svi predstavnici nacionalnih manjina daju potporu! - istaknuo je, između ostalog, predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u gostovanju u emisiji Hrvatskoj radija „Intervju tjedna“ (urednica i voditeljica: Jasmina Popović).

Razgovor s predsjednikom Plenkovićem možete pogledati u cijelosti, a u natavku donosimo ključne poruke:

O RAZGOVORIMA S MOSTOM

Cilj nam je formirati stabilnu Vladu. Počeli smo razgovore s Mostom. Izuzetno poštujemo njihovih 13 mandata - potvrdili su se kao relevantan politički akter na sceni. A započeli smo i razgovore s predstavnicima nacionalnih manjina. Kao predsjednik HDZ-a želim da budućoj Vladi svi predstavnici nacionalnih manjina daju potporu. Kad je riječ o Mostu, dogovaramo se u paketu, a moto razgovora je: „Ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno“. To znači da razgovaramo o sedam točaka koje je Most istaknuo uoči izbora. Razgovaramo o podudarnosti naših izbornih programa - to će postati platforma rada Vlade. O ustroju i sastavu Vlade razgovarat ćemo u kasnijoj fazi razgovora. Očekujem da ćemo postići dogovor na dobrobit građana.

O STABILNOJ VLADI

Stabilna podrška je ona u kojoj neću morati paziti je li netko od zastupnika na putu, je li bolestan i hoće li doći na glasovanje. Stabilna je ona podrška koja će ići daleko preko 80 mandata u Hrvatskom saboru. Mislim da će to biti slučaj. Onih koji neće dati podršku Vladi, sigurno neće biti dovoljno da bi blokirali sastavljanje Vlade. S ovakvim HDZ-om puno je širi krug stranaka otvoren za suradnju s nama. Razgovore vodimo sustavno: prvo s Mostom, a nakon toga s manjinama, potom s ostalim strankama.

O HRVATSKOJ SELJAČKOJ STRANCI

Za HDZ je Hrvatska seljačka stranka - kao članica Europske pučke stranke - naša jedina rođakinja u političkom smislu, svi ostali su nam partneri. Ja bih volio kada bi se ta stranka vratila suradnji sa svojom političkom obitelji. Što se mene tiče ta vrata su otvorena. Dobro bi bilo da dođemo do onog okvira suradnje kakav smo imali prije. To bi i članovi i članice HSS-a podržali. Ne želim podjele u HSS-u, ona je važna povijesna stranka. Interne procese unutar HSS-a prepuštam njima. Trebaju naći rješenje dobro za stranku i našu političku obitelj. Ali i za poljoprivredu i ruralni razvoj. HSS je ipak stranka koja najjače uporište ima u ruralnim krajevima. Mi smo u svom programu jasno naznačili Slavoniju i županije koje su orijentirane na poljoprivredu kao naš prioritet i projekt. Siguran sam da bi HSS bio sretniji da u tom procesu sudjeluje, nego da taj rad u četiri sljedeće godine gleda iz oporbe.

O POTPREDSJEDNICIMA VLADE

Bit će sigurno više potpredsjednika Vlade. Želim da broj potpredsjednika Vlade bude dovoljan da se kvalitetno vode koordinacije. Mislim da bi četiri potpredsjednika Vlade bila primjerena i da bi na taj način mogli imati vrlo učinkovitu izvršnu vlast. Što se tiče ministarstva, razmišljamo o određenim spajanjima. Vidjet ćemo što naši partneri misle. Vlada će biti učinkovita i znat će se za podjele nadležnosti.

O POBJEDI HDZ-a NA IZBORIMA

Pozicionirat ću Hrvatsku da ju se respektira u institucijama EU. Bio sam u Strasbourgu - osjećaj zadovoljstva pobjedom HDZ-a na izborima u Hrvatskoj bio je toliko intenzivan da je i mene ugodno iznenadio. To je kvalitetan signal za jačanje mainstream na političkoj sceni. Posljedice ovakve pobjede HDZ-a smanjile su populizam, osobito na desnom političkom spektru, ojačale mainstream i stvorile pretpostavke za formiranje stabilne Vlade. Sve što sam htio, postigao sam na ovim izborima.