Iz sastanka s povjerenicom Europske komisije (EK) za tržišno natjecanje Margrethe Vestager razvidno je da očekuju doradu plana restrukturiranja Uljanik grupe jer je prema njemu udio države prevelik u odnosu na ono što je prihvatljivo na europskoj razini - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković prilikom posjeta Rugvici (Zagrebačka županija), koja danas obilježava Dan Općine.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/pohvale-ekonomskim-trendovima-i-smanjenju-javnog-duga-zajednicki-se-radi-na-rjesenju-za

Ni plan ni strateški partner nije Vladin

Doradu plana restrukturiranja očekuje i Vlada:

- Postoje i neki drugi akteri koji su zainteresirani za hrvatska brodogradilišta. Još nije vrijeme govoriti o kojim se akterima radi, ali mogu otkriti da među njima ima i domaćih i inozemnih. Pritom valja naglasiti da taj plan nije bio Vladin, nego ga je izradila Uprava Uljanika uz savjetnike koje je sama izabrala i uz strateškog partnera kojeg je također sama izabrala.

Bez Vlade ne bi bilo plaća ni u siječnju

Podsjetio je da je plan došao na dnevni red nakon Vladina jamstva za sanaciju u siječnju u iznosu od 716 milijuna kuna, koje je omogućilo da Uljanik grupa uopće i funkcionira prvu polovicu ove godine. Vlada je potom prošlog tjedna dala i jamstvo HPB-u kako bi omogućila isplatu plaća za srpanj i kolovoz.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nasli-smo-model-kako-da-radnici-uljanika-dobiju-place-i-za-srpanj-i-za-kolovoz

Sjednica Vlade u Puli 13. rujna

Upitan je li moguće da se na kraju ne prihvati plan restrukturiranja, nego da Uljanik ode u stečaj, odgovorio je da će Europska komisija vrlo skoro dostaviti svoje komentare:

- Cilj je i bio da pozovemo povjerenicu Vestager, ukažemo na ozbiljnost situacije i potaknemo EK da čim prije pošalje komentare na plan koji je poslan u Bruxelles. I na sjednici Vlade u Puli 13. rujna razgovarat ćemo o rješenju za dugoročnu održivost brodogradilišta.

Petrokemija može potrajati još najmanje 50 godina

Predsjednik Plenković je kazao da je jedna od tema sastanka Vestager bila i Petrokemija, o kojoj postoji plan dokapitalizacije s ključnim partnerima:

- Vlada je sa svoje strane učinila sve što je mogla i trebala. Očekujemo pismo Europske komisije i odgovarajuće odluke Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja kako bi se mogao zaokružiti taj proces i kako bi Petrokemija s novom vlasničkom strukturom krenula u pravo restrukturiranje.

Petrokemija može potrajati sigurno najmanje još pedeset godina koje smo proslavili ove godine -zaključio je predsjednik Vlade i HDZ-a.