Mnogi su poslodavci upravo tako nešto priželjkivali. Sada se mogu lakše odlučiti da već od 1. prosinca nagrade svoje radnike, što i jest smisao ove mjere. Ta nagrada može biti božićnica, regres, bilo što od neoporezivih primitaka! - istaknuo je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković u Dnevniku Nove TV, govoreći o jučerašnjoj odluci Vlade o povećanja iznosa neoporezivih primitaka s 2.500 na 7.500 kuna.

https://vlada.gov.hr/vijesti/ministar-financija-maric-nizi-pdv-za-lijekove-povecanje-iznosa-neoporezivih-primitaka-s-2-500-na-7-500-kuna/24695

U razgovoru s kolegom Mislavom Bagom osvrnuo se i na usvojeni prijedlog proračuna za 2019. godinu, uspješni radni posjet Narodnoj Republici Kini te ostale aktualne političke teme.

Nova stranica u odnosima s Kinom

Plenković je istaknuo da su Hrvatska i Kina okrenule novu stranicu kada je tvrtka China Road and Bridge Corporation pobijedila na natječaju za izgradnju Pelješkog mosta:

- Odlazak u Kinu bio je detaljno pripremljen. To je za mene bio peti susret s kineskim premijerom Li Keqiangom, koji će s političkim izaslanstvom i gospodarstvenicima doći na proljeće u Hrvatsku na summit Kina+16 država srednje i istočne Europe. Razgovarali smo s mnogobrojnim kineskim državnim i privatnim tvrtkama - o modernizaciji željeznica, ulaganjima u brodogradnju, u vjetroelektrane... Pokraj Senja, imate projekt kineske kompanije Norinco. Puno je toga dogovoreno tijekom posjeta.

Tvrtka Huawei, koja je u ICT sektoru podjednako velika kao i Microsoft, već nam je poslala pismo namjere - otkrio je Plenković:
 
- Žele biti jedan od partnera hrvatske države u procesu digitalizacije. Žele nam pomoći da uhvatimo korak s četvrtom industrijskom revolucijom. Oni su savjetnici mnogih vlada, a nude rješenja od onog što ide u zemlju pa do neba, od kablova do oblaka.

Zdravstvo - iduća reforma

Na pitanje o stanju i dugovima u zdravstvu, odgovorio je da je Vlada jučer usvojenim rebalansom uspjela dati 400 milijuna kuna zdravstvu.

- Radimo na racionalizaciji i većoj dostupnosti, u čemu smo ostvarili dosta značajne pomake. Puno je tu ulaganja - i kroz EU fondove - u dnevne bolnice i obnovu bolnica. Realiziramo nekoliko velikih projekata, među ostalima u Puli, Rijeci, Sisku... Pripremamo zakonske akte za reformu zdravstva, koja će također doći pred Hrvatski sabor.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/proracun-je-kvalitetan-odrziv-i-drustveno-solidaran-kao-i-dosad-vlada-zeli-obecati

Upitan je li zadovoljan radom ministra Milana Kujundžića, odgovorio je da je zdravstvo možda i najteže reformirati:

- Većina i lijekova i brojnih uređaja koji se koriste u zdravstvu sigurno nije jeftinija nego prije. Mi smo navikli na dostupnost zdravstvenih usluga, pa u toj jednadžbi tražimo rješenje. Ministar Kujundžić se itekako trudi, što ste vidjeli i tijekom saborske rasprave o neuspjeloj oporbenoj „inicijativi“ za njegovim opozivom.

Izbjeći histeriju i mistifikacije!
 
Odgovarajući na upit o Globalnom kompaktu o zakonitim migracijama, Plenković je kazao da taj dokument nema karakter međunarodnog ugovora, a pokrenut je na Općoj skupštini UN-a još prije dvije godine, kada je usvojena Njujorška deklaracija:
 
- Koliko znam, predsjednica Grabar-Kitarović prihvatila je poziv glavnog tajnika UN-a da sudjeluje na sastanku u Marakešu. Željela je doći. Što se i zašto kod nje u stavu prema tom dokumentu promijenilo, meni još nije poznato.
 
Naglasio je da mu je važno da se kod ovakvih tema izbjegnu histerije, mistifikacije - i to uvijek od istih aktera koji plaše hrvatske ljude:
 
Ankete pokazuju nešto drugo

- Može im to biti platforma, ali ankete pokažu nešto drugo. Odgovornost i mene kao premijera i HDZ-a kao najveće stranke jest da pristupamo tim pitanjima racionalno. Ovo je dokument koji se bavi zakonitim, uređenim i regularnim migracijama.
 
Istaknuo je da, bar što se tiče Vlade, tu nema nervoze niti kakofonije, kao ni promjene smjera:
 
- Dokument se prevodi na hrvatski, doći će kao informacija na Vladu, a potom ćemo ga uputiti Hrvatskom saboru. Neka se održi rasprava. Politika naše Vlade, uz veliku potporu 6.500 graničnih policajaca, vrlo je učinkovita u sprječavanju nezakonitih migracija, ispunjavanju kriterija za Schengen i pokazivanju pouzdanosti da je Hrvatska kvalitetan čuvar vanjske granice EU-a.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/epp-treba-jacati-gospodarski-rast-zastititi-granice-od-ilegalnih-migracija-te-pobijediti

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cro-demoskop-hdz-i-dalje-raste-sdp-na-najnizoj-razini-grabar-kitarovic-pala-za-58

 
Uvjerljiva pobjeda na euroizborima!

Upitan o potpredsjedniku Sabora i zamjeniku predsjednika HDZ-a Milijanu Brkiću i lažnim SMS-ovima, Plenković je odgovorio da će se s njim sastati sljedećeg tjedna. Dodao je i da mu je Brkić ranije demantirao da ima bilo kakve veze s tom aferom.

Što se tiče parlamentarne većine, ona je bila stabilna i bez nedavnih prelazaka iz jednog kluba u drugi:

- Ako netko od zastupnika iz drugih stranaka želi surađivati s nekim drugim strankama, to nije nešto na što mi možemo utjecati.

Plenković je izrazio i čvrsto uvjerenje da će na predstojećim izborima za Europski parlament HDZ odnijeti uvjerljivu pobjedu. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hdz-u-i-dalje-raste-rejting-pobijedit-cemo-i-na-eu-izborima-necemo-podilaziti

U koloni sjećanja u Vukovaru

Plenković je najavio da će zajedno s ostalim hrvatskim građanima i predstavnicima institucija doći u Grad Heroj 18. studenog i biti u koloni sjećanja. U Vukovaru ne očekuje incidente ili zviždanje. Ocijenio je kako bi bilo dobro da i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac oda počast žrtvi Vukovara.

- Iskazujemo najdublje poštovanje spram Vukovara i svih žrtava iz Domovinskog rata te trajnu zahvalnost hrvatskim braniteljima. Želimo da se svi ratni zločini procesuiraju - zaključio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH.