Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr.sc. Andrej Plenković sudjelovao je danas u Spomen-području Jasenovac na komemoraciji žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora. Komemoracija  je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora - u spomen na 22. travnja 1945. i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak.

Uz predsjednika Plenkovića, na komemoraciji su bili potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.

Kolona sjećanja

Sudionici su hodali u koloni sjećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika Kameni cvijet, a skup je završio polaganjem vijenaca i molitvom za žrtve. Predsjednik Plenković je u ime Vlade RH položio vijenac u spomen na sve žrtve koncentracijskog logora Jasenovac.

Nakon minute šutnje, održan je program u kojem su sudjelovali zbor Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) te dramski i glazbeni umjetnici.

Plenković: Trajna je zadaća Vlade razvijati tolerantno i demokratsko društvo!

Premijer Andrej Plenković izjavio je - nakon komemoracije žrtvama ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac - kako mu je žao što nema jedinstvene komemoracije te naglasio da žrtve zločina to zaslužuju.

- Žao mi je. Činjenica da će biti tri komemoracije, uz svo poštovanje onoj koja je bila jučer i onoj koja će se održati sutra, predstavlja poruku da moramo svi zajedno učiniti napore kako bismo u budućnosti imali jedinstvene i zajedničke komemoracije, jer žrtve zločina koji su ovdje počinjeni to zaslužuju.

Osuda nedemokratskih režima

Plenković je istaknuo da je trajna zadaća Vlade razvijati tolerantno i demokratsko društvo te osuditi sve nedemokratske režime da se takvi zločini ne bi ponovili pri čemu je izrazio žaljenje što ove godine komemoracija ponovno nije jedinstvena.

- Danas sam u ime Vlade, zajedno s kolegama ministrima, došao na Spomen-područje Jasenovac kako bismo još jednom izrazili pijetet prema svim žrtvama ovog koncentracijskog logora, osudili zločine počinjene za vrijeme ustaškog režima, ne samo ovdje, nego i na drugim stratištima i još jednom ponovili kako je cilj moderne, demokratske Republike Hrvatske da se ovakvi zločini ne ponove nikada, bilo ovdje, bilo drugdje u Europi i svijetu.

Suočavanje s prošlošću

Izdvojio je da je naša trajna zadaća da ova teška pitanja hrvatske povijesti stavimo na dnevni red u jednom tolerantnom ozračju suočavanja s prošlošću, s posljedicama nedemokratskog režima.

- Zbog toga je osnovano Vijeće za suočavanje s prošlošću - dodao je Plenković.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-nasa-je-trajna-zadaca-da-razvijamo-tolerantno-i-demokratsko-drustvo-uz-puno-postivanje-ljudskih-prava/20527

http://vijesti.hrt.hr/384890/plenkovic-u-jasenovcu-zao-mi-je-sto-nema-jedinstvene-komemoracije