Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević najavio je, gostujući u RTL-u Danas, izmjene izbornog zakonodavstva sljedeće godine, među ostalima i uvođenje preferencijalnog glasovanja i na lokalnim izborima:

- Vlada upravo izrađuje plan zakonodavnih aktivnosti za 2019. godinu, a Ministarstvo uprave je predložilo izmjene zakona o referendumu, lokalnim izborima i izborima za Hrvatski sabor. HDZ podržava preferencijalno glasovanje. Uostalom, mi na takvim izborima pobjeđujemo. Zasad je moguće preferencijalno glasovati samo za jednog kandidata, ali načelno nemamo ništa protiv da se broj i poveća. Želimo, također, da se takvo glasovanje prvi put uvede i na lokalnim izborima.

Nijedna Vlada prije nas

Kuščević je najavio još jednu važnu promjenu - prilagodbu izbornih jedinica s obzirom na dosadašnji nesrazmjer broja birača:

- Želimo da svaki birač podjednako „vrijedi“. Ustavni sud je upozorio na tu nepravednost još prije desetak godina, ali nijedna Vlada prije nas to nije promijenila. Izmjenama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor dogodine ćemo postići ravnotežu kako bi svaki glas jednako vrijedio.

Kazneni progon?

Komentirao je i moguće nezakonitosti u prikupljanju potpisa za dvije referendumske inicijative, koje - ako se potvrde - zaslužuju ne samo osudu, nego i kazneni progon:

- HNS je, kao što znate, već podnio prijavu DORH-u. Stoga nema potrebe da i Vlada RH to učini za isto možebitno djelo. Neka pravosuđe obavi svoj posao. A organizatori? Imat će pravo uvida u sve potpise koji su proglašeni nevažećima. To su osobni podaci građana, nije ih moguće kopirati i dijeliti naokolo.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vise-od-40000-nezakonitih-potpisa-za-svako-referendumsko-pitanje-inicijativama-ce

130 x isti OIB

Referendumska su pitanja „potpisivali“ pokojnici, maloljetnici, strani državljani, nepostojeći OIB-i, a Kuščević je u razgovoru otkrio još neke nepravilnosti:

- Imate na stotine potpuno istih potpisnih lista s deset imena za sva tri referendumska pitanja, što upućuje da su ih inicijative „dijelile“ između sebe. Još jedan primjer: jedno te isto ime i prezime i jedan te isti OIB se više od 130 puta pojavljuje u tri referendumska pitanja. Naravno da to pobuđuje sumnju na manipulaciju.