Odluka Vlade po kojoj HZZO raskida ugovor  s većinom  privatnih zdravstvenih ustanova u polikliničko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti zasigurno neće pomoći u realizaciji zacrtanih ciljeva zdravstvene skrbi u Hrvatskoj.

Naime , prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o pravima pacijenta zdravstvena skrb mora biti dostupna teritorijalno i obujmom, što novim restriktivnim mjerama HZZO-a očito neće biti moguće. Štoviše, produljit će se liste čekanja na usluge polikliničko-konzilijarne zdravstvene zaštite, što je jedna od najneugodnijih činjenica za pacijente.

Do sada je HZZO s privatnim sektorom na godišnjoj razini sklapao ugovore o zdravstvenoj zaštiti u vrijednosti od otprilike 500 milijuna kuna,što je svega 2,5 % svih troškova HZZO. Iskustva , nama sličnih tranzicijskih zemalja članica EU od 2004 godine, govore o sasvim suprotnoj praksi. Naime u većini tih država udjel privatnog sektora u polikliničko konzilijarnoj zaštiti na teret državnog zdravstvenog osiguranja je 5-7 %.

Ova odluka HZZO u izravnoj je suprotnosti sa  Strategijom razvoja hrvatskog zdravstva koju je,  kao revolucionarnu, upravo u području  kvalitete usluga za korisnike, tako pompozno najavljivao aktualni ministar dr. Rajko Ostojić.

Ovom odlukom HZZO izravno ugrožava primjenu/provedbu obaju temeljnih zakona: Zakona o zdravstvenoj zaštiti i  Zakona o pravima pacijenata

Odbor za zdravstvo Hrvatske demokratske zajednice,  oštro se protivi ovoj odluci HZZO i upozorava da je participacija privatnog zdravstvenog sektora važan dio zdravstvene zaštite u Hrvatskoj. Posebice kvalitetne, odgovorne i dobro organizirane zdravstvene zaštite, što ovime očito nije i ne će biti.                                                       
Osim toga skrećemo pozornost,  da se ugovaranja HZZO s privatnom polikliničko-konzilijarnom djelatnošću moraju provoditi transparentno u skladu jednakim i pravičnim uvjetima za sve , a ne samo  s podobnima. Nesposobnost, i teška improvizacija  ove Vlade,  razvidna je i iz  odluke o  uvođenju PDV-a na usluge privatnog sektora u zdravstvu koju su povukli nakon svega nekoliko dana. A to najočitije  govori o potpunoj dezorijentaciji  ministara Ostojića i Linića, ali i čitave Vlade.

Nastavi li Ministarstvo zdravlja s ovakvom politikom,  jedino što nas očekuje bit  će potpuni kolaps zdravstvenog sustava u Hrvatskoj.

Zdravstveni sustav u Hrvatskoj troši oko 18 % državnog proračuna i za njegovu financijsku održivost potrebna je duboko strukturno preoblikovanje, a ne samo kozmetičke mjere koje provodi Vlada Zorana Milanovića.

          ODBOR ZA ZDRAVSTVO  HRVATSKE DEMOKRATSKE ZAJEDNICE
                                                 predsjednik, prof. dr. sc. Ante Ćorušić