Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera, tajnika za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice. Uz predsjednika Plenkovića bili su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić te ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Predsjednik Plenković i nadbiskup Gallagher ocijenili su odnose i suradnju Hrvatske i Svete Stolice vrlo dobrima, kao i privrženost Vlade provedbi Vatikanskih ugovora. U tom kontekstu osvrnuli su se i na posjet predsjednika Plenkovića Svetoj Stolici i sastanak sa Svetim Ocem papom Franjom 7. listopada prošle godine. Uvodno je Plenković kazao da Republika Hrvatska podržava aktivnosti Svetog Oca u njegovom pontifikatu, pri čemu posebno cijeni njegove snažne poruke nade, mira i kršćanske solidarnosti najugroženijim državama i dijelovima svijeta.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predsjednik-plenkovic-s-papom-franjom-tete-tete-susret-i-s-obitelji-na-audijenciji

Kanonizacija kardinala Stepinca

Razgovarali su i o kanonizaciji blaženog Alojzija Stepinca, a nadbiskup Gallagher je upoznao predsjednika Plenkovića s detaljima i tijekom procesa koji je Crkva pokrenula.

Bilo je riječi i o stanju u zemljama jugoistočne Europe. Predsjednik Plenković i nadbiskup Gallagher naglasili su važnost uloge Hrvatske u aktivnoj potpori tim zemljama na njihovom europskom putu. U kontekstu nedavno održanih izbora u BiH, Plenković je kazao da je Hrvatskoj važna ravnopravnost triju konstitutivnih naroda i svih ostalih građana u BiH, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda.

Govoreći o pitanju migracija, istaknuo je doprinos Hrvatske u suzbijanju ilegalnih migracija i zaštiti najdulje izvan-schengenske vanjske granice Europske unije, dodavši pritom važnost humanog i odgovornog pristupa prema ljudima koji su u ratnoj ugrozi.