Najoštrije odbacujemo sve insinuacije o poduzimanju bilo kakvih aktivnosti kojima bi se narušila dosadašnja tradicija održavanja Kolone sjećanja i tobože „oduzela organizacija lokalnim vlastima“. Upravo suprotno, prijedlogom Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta Grad Vukovar i nadalje je nositelj programa Dana sjećanja. Ovakve lažne i zlonamjerne tvrdnje svjesno su usmjerene na stvaranje nemira i pomutnje u javnom prostoru pred ovako važne događaje iz Domovinskog rata, na čijim vrijednostima je stvorena hrvatska država - priopćeno je iz Ministarstva hrvatskih branitelja. Reakciju prenosimo u cijelosti:

Kreatori lažnih & malicioznih teza

S obzirom na napise koji se tijekom nekoliko proteklih dana šire elektroničkim medijima, a u kojima se kroz provlačenje statusa na društvenim mrežama određenih protagonista u javnom prostoru nastoje kreirati teze da „Vlada radi na tome da se vukovarska Kolona sjećanja postupno ukine“, da je „dolazak Pupovca u Vukovar smišljena provokacija i dio sramotnog plana za postupno ukidanje Kolone sjećanja“ te da je „perfidno to što Vlada namjerava formirati posebno Vijeće koje bi se bavilo protokolom za 18. studeni, čime bi se organizacija Kolone sjećanja oduzela lokalnim vlastima i vukovarskim braniteljima“, radi istinitog i objektivnog informiranja hrvatske javnosti dužni smo reagirati i izvijestiti o sljedećem:

Povjerenstvo za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta

Vlada RH je osnovala Povjerenstvo za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta s ciljem analize stanja, svih povijesnih, gospodarskih i demografskih okolnosti i zakonskih propisa, a u svrhu izrade Nacrta prijedloga Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

Članovi Povjerenstva intenzivno rade na usuglašavanju svih potrebnih stavova kako bi se donijelo dugoročno što kvalitetnije zakonodavno rješenje, uzimajući u obzir složenost svih okolnosti i posebnosti grada Vukovara koje je potrebno razmotriti prilikom izrade cjelovitog i primjenjivog zakonskog rješenja.

Jačanje kulture sjećanja na žrtvu Vukovara

Radni materijal Nacrta prijedloga Zakona je pripremljen s dva ključna cilja koja se odnose na uspostavu i očuvanje kulture sjećanja na žrtvu Vukovara te provedbu aktivnosti usmjerenih društvenom i gospodarskom razvoju vukovarskog područja. Pri tome je ključno usuglašavanje mišljenja i stavova sa svim dionicima na koje se zakonski prijedlog odnosi.

Nacrtom prijedloga Zakona ni na koji način se ne namjerava ukinuti vukovarska Kolona sjećanja. Štoviše, nastoji se ojačati kultura sjećanja na žrtvu Vukovara, a za nositelja aktivnosti obilježavanja posebnog pijeteta predložen je i nadalje Grad Vukovar, koji je i sada nositelj programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Sufinanciranje prijevoza & organizacije Dana sjećanja

Osim toga, Ministarstvo hrvatskih branitelja, u nastojanju da što veći broj hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata obilježi sjećanje na stradanje Grada Heroja, sufinancira autobusni prijevoz braniteljskih i stradalničkih udruga u Vukovar na obilježavanje ove obljetnice, a nemali broj puta, kao i ove godine, organiziran je i vlak „Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.“ koji broji 14 vagona s ukupno 840 putnika i koji vozi na relaciji Split-Zagreb-Vukovar.

Ujedno, važno je napomenuti da Ministarstvo hrvatskih branitelja sudjeluje u podmirivanju i organizacijskih troškova obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, što je činilo i prethodnih godina.

Članovi Vlade s dubokim pijetetom u Koloni

Najoštrije odbacujemo sve insinuacije o poduzimanju bilo kakvih aktivnosti kojima bi se narušila dosadašnja tradicija održavanja Kolone sjećanja. Dapače, članovi Vlade RH i ove će godine 18. studenog s dubokim pijetetom sudjelovati u Koloni sjećanja u Vukovaru.

Ova Vlada je itekako svjesna važnosti očuvanja digniteta Domovinskog rata te odgovornosti i obveza prema hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji te stradalnicima iz Domovinskog rata.

Svjesni pokušaj stvaranje nemira i pomutnje

Ovakve lažne i zlonamjerne tvrdnje svjesno su usmjerene na stvaranje nemira i pomutnje u javnom prostoru i njima se na nepotreban način, pred ovako važne događaje iz Domovinskog rata na čijim vrijednostima je stvorena hrvatska država, dodatno opterećuje stradalnike i hrvatske branitelje Vukovara.

Ministarstvo hrvatskih branitelja osuđuje svaki pokušaj manipulacije javnosti netočnim tvrdnjama i zlonamjerno konstruiranim tezama kojima se pokušava nanijeti šteta ovoj instituciji i Vladi RH.

https://branitelji.gov.hr/vijesti/reagiranje-2200/2200