Predsjednik HDZ-a i premijer mr. sc. Andrej Plenković na današnjoj, prvoj sjednici nove Vlade - u obraćanju u kojem je iznio glavne smjernice njenog rada - poručio je da je proces suočavanja s naslijeđem totalitarnih režima ne samo civilizacijski, moralni i politički doseg, nego i važno institucionalno sredstvo za daljnju pluralizaciju i demokratizaciju hrvatskog društva:

Istraživanje masovnih grobnica & dostupnost arhiva

- Žrtvama totalitarizama dugujemo spomen, poštovanje i pravdu, a sebi slobodnu i potpunu spoznaju i svijest o tamnim stranama prošlosti. Vlada je spremna preuzeti obvezu odgovornog suočavanja s naslijeđem svih totalirarnih i autoritarnih režima. To znači da će Vlada, među ostalim, uspostaviti najprimjereniji institucionalni i pravni model za istraživanje skrivenih masovnih grobnica, stvoriti zakonsku pretpostavku koja će istraživačima učiniti dostupnom cjelokupnu arhivsku građu, a žrtve će napokon dobiti pravo na grob i spomen i postati dio pomirenog kolektivnog nacionalnog pamćenja.

Plenković je potvrdio da će on i potpredsjednik Vlade za vanjske i europske poslove Davor Ivo Stier osobno odati počast žrtvama iz masovne grobnice u rudniku Barbarin rov kod Hude Jame, čiji će posmrtni ostaci danas biti pokopani u Mariboru u zajedničkoj grobnici žrtava poratnih komunističkih egzekucija.

INA - jamac energetske sigurnosti

Poručivši da su glavni ciljevi u četiri godine mandata stabilan gospodarski rast, stvaranje novih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja, demografska obnova te društvena pravednost i solidarnost, premijer Plenković je u pogledu zadnjih zbivanja oko sisačke rafinerije naglasio da neće dopustiti da Ina postane podružnica MOL-a:

- Inzistirat ćemo da Ina investira u istraživanje, proizvodnju i preradu i zadrži sve osobine moderne, vertikalno integrirane kompanije. To znači projekte i u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, upravo kako je to predviđeno i dioničarskim ugovorom. Ina mora svojim investicijama biti jamac energetske sigurnosti i stabilnosti Hrvatske. Očekujem da MOL prema Ini postupa kao odgovoran strateški partner i razvija sve dijelove Ine u skladu s potpisanim ugovorima i dobrom poslovnom praksom. Vladin cilj jest osigurati uvjete za Inin daljnji rast i razvoj, a u međuvremenu Hrvatska nastavlja s arbitražnim postupkom u Washingtonu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-o-rafineriji-sisak-zastitit-cemo-interese-nase-drzave-i-zaposlenika

Porezna reforma - rasterećenje građana & jačanje konkurentnosti

Što se tiče porezne reforme - čiji je prijedlog bio predstavljen na današnjoj sjednici - Plenković je istaknuo da je ona jedna od najvažnijih reformi koja će se provesti u mandatu Vlade HDZ-a i Mosta te da će nakon njene provedbe biti uspostavljen stabilan, održiv i predvidiv porezni sustav, kao jedan od bitnih čimbenika gospodarskog rasta i ukupne pravne sigurnosti:

- To je preduvjet jačanju konkurentnosti Hrvatske u našem okružju, na europskoj razini, ali i globalno. Na poreznoj reformi sudjelovao je niz znanstvenika i renomiranih poreznih savjetnika, zajedno s stručnjacima iz Ministarstva financija i Porezne uprave, čime je ostvaren primjer sinergije između politike i struke.  Pritom se uz porezno rasterećenje građana kroz snižavanje poreznih stopa moralo voditi računa i o održivosti javnih financija te financiranju funkcija lokalne samouprave, ali i o ostvarivanju značajnog makroekonomskog cilja - deficita opće države na razini 2 posto bruto domaćeg proizvoda u 2017. godini.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-cilj-porezne-reforme-rasterecenje-poduzetnika-i-povecanje-dohotka-gradanima