Po dolasku u Sinj na svečanosti u povodu 303. Sinjske alke, predsjednik Vlade RH i HDZ-a odgovarajući na novinarska pitanja naglasio je da su se obilježavanje 23. obljetnice Oluje i Sinjska alka ove godine sretno spojile.

„Sjajan dan! Bilo je vrlo dostojanstveno i lijepo danas u Kinu uz 23. obljetnicu Oluje", rekao je Plenković, dodavši kako je poseban događaj dolazak u Hrvatsku izraelskog zrakoplovstva.

Hrvatsko-izraelsko partnerstvo

Ocijenio je kako je to jedan snažan signal partnerstva između Hrvatske i Izraela.

- Naša odluka o nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova je bitno digla naše bilateralne odnose na višu razinu i drago mi je da je moj posjet Izraelu u siječnju 2017. rezultirao ovako dinamičnom suradnjom.

Što je previše, previše je!

Komentirajući izjavu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića podsjetio je kako je već danas u Kninu rekao da Hrvatska želi politiku pomirbe, politiku suradnje, dobrosusjedsku politiku.

- Da bismo to mogli bitno je da se suočimo s prošlošću, poručio je predsjednik Plenković, rekavši da je bitno utvrditi istinu.

„A mi jako dobro znamo da se, na žalost, rat vodio na teritoriju Hrvatske, a ne na teritoriju Srbije", naglasio je predsjednik Plenković i podsjetio kako je Miloševićev velikosrpski režim izvršio agresiju na hrvatski teritorij.

Oluja je, istaknuo je, taj proces okupacije hrvatskih teritorija okončala.

- Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja došla je 1998. i zaokružila našu teritorijalnu cjelovitost, a što se izjave tiče i usporedbi koje se odnose na holokaust - što je previše, previše je.

I ove godine dolazak na Sinjsku alku

Predsjednik Plenković izrazio je oduševljenje atmosferom u Sinju i cijeloj Cetinskoj krajini u povodu 303. Sinjske alke na koju i inače rado dolazi.

- Uživam u Alci svaki put kad ovdje dođem i veselim se uspjesima naših alkara, rekao je Plenković i napomenuo kako je upravo s gvardijanom fra Petrom Klapežom razgovarao o pripremama za blagdan Velike Gospe.

„Sinj je veliko marijansko svetište u kojem imam puno prijatelja i veselim se svakom dolasku", zaključio je predsjednik Plenković.

Nakon završetka alkarskih nadmetanja predsjednik Plenković čestitao je slavodobitniku 303. Sinjske alke Josipu Čačiji.