(VIDEO) Na svečanoj dodjeli oznaka Hrvatski otočni proizvod sinoć u Malom Lošinju, u Hotelu Aurora, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković najavio je da će se do kraja godine u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije osnovati Uprava za otoke.

Kampanja započela na - otoku

Povratak te vrlo važne uprave - koju je nerazumno ukinula SDP-ova vlada - najavljena je mjera iz Izbornog programa HDZ-a, koja je i predstavljena na jednoj od mnogobrojnih tematskih (programskih) konferencija za medije u Središnjici naše stranke potkraj kampanje za parlamentarne izbore.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vratili-smo-sve-kapitalne-projekte-koje-je-sdp-bio-odbacio-peljeski-most-istarski

Uostalom, koliko je HDZ-u važna revitalizacija hrvatskih otoka, svjedoči i činjenica da je predsjednik Plenković kampanju započeo upravo na otoku - na Hvaru.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/pocetak-kampanje-na-hvaru-u-fokusu-naseg-programa-su-nova-radna-mjesta-gospodarski

Najvažniji su ljudi koji ondje žive

Otoci su, naglasio je Plenković u Malom Lošinju, iznimno važni za turizam, ali ponajprije za ljude koji ondje žive:

- Stoga je zadaća svake vlade da otoke što bolje prometno poveže, da što više pomogne otočno gospodarstvo, poduzetništvo, poljoprivredu i ribarstvo. U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU uskoro ćemo provesti preustroj i osnovati Upravu za otoke, a sljedeća će godina biti posvećena izradi strategije novog zakona o otocima jer, kao što i sami znate, aktualni zakon i propisi datiraju od prije 20-ak godina. Vrijeme je da se ažuriraju, da uvažimo sve kvalitetne sugestije koje i vi dajete.

http://vijesti.hrt.hr/362415/plenkovic-do-kraja-godine-uprava-za-otoke

HRVATSKI OTOČNI PROIZVOD

Oznaka Hrvatski otočni proizvod, koja ove godine slavi desetu godišnjicu postojanja, dodjeljuje se proizvodima koji su uspješno objedinili tradiciju, izvornost, istraživački rad, inovaciju i natprosječnu kvalitetu. Osim što ima važnu turističku, tradicionalnu i gospodarsku vrijednost, namjera mu je da pozitivno utječe na razvoj hrvatskih otoka.

Oznaka se dodjeljuje za prehrambene proizvode, vina, rakije, likere, maslinova ulja, sireve, slastice, ribe, salatne marinade, džemove, med, kozmetičke i odjevne proizvode te suvenire i nematerijalnu baštinu.