(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković dao je - nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a - u Središnjici naše stranke izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SJEDNICAMA STRANAČKIH TIJELA

Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a bili su naši kandidati za župane u drugom krugu te kandidati u velikim gradovima. Napravili smo cjelovitu analizu koja je pokazala da je HDZ uvjerljivi pobjednik prvog kruga lokalnih izbora: i po broju izravno izabranih župana, i po broju gradova, i po broju vijećničkih mandata u županijskim skupštinama, i po broju općina. Te s mnogo većim potencijalom osvojenih županija, gradova i općina, nego što je to 2013.

O USPJEHU NA IZBORIMA

Analiza je izrazito dobra, zadovoljni smo s angažmanom. Naš ukupni postotak - koji je na razini Hrvatske 31,6 posto - u cijelosti zrcali rejting stranke na nacionalnoj razini. Potvrdili smo našu politiku političke stabilnosti, gospodarskog rasta, pravne sigurnosti i društvene solidarnosti. Pokazali smo da smo stranka koja je u stanju biti najbliža ljudima. Ponovit ću - to je zajednički uspjeh s našim političkim partnerima. Zaplavili smo Hrvatsku.

O JOŠ SNAŽNIJOJ POBJEDI U 2. KRUGU

HDZ je uvjerljivi pobjednik - jako smo zadovoljni rezultatima. Koncentrirano smo na drugi krug, kompletno mobilizirani da pobijedimo u što većem broju županija, gradova i općina. Tako ćemo potvrditi snagu HDZ-a. Ukupno je ozračje - i u Predsjedništvu i u Nacionalnom vijeću HDZ-a - konsenzualno izrazito zadovoljstvo. Koncentrirani smo na uspjeh naših kolega koji su u drugom krugu.

O POTPORI POLITICI STABILNOSTI

Pitate me „hoće li se rezultat na lokalnim izborima odraziti i na nacionalnoj razini“? Što se tiče naše stranke i naše snage - to je sasvim jasno. Dokazali smo da smo daleko najjača i najstabilnija politička stranka u Hrvatskoj. Potvrdili smo svoj rejting. Smjer u kojem vodimo je politička stabilnost. Odgovorno je raspravljanje o najkrupnijim političkim, gospodarskim, financijskim i socijalnim izazovima naša temeljna zadaća. Vidi se vertikala odgovornosti na nacionalnoj, županijskoj, gradskoj i općinskoj razini. Vjerujem da će svi akteri dobro proučiti rezultate ovih izbora koji su indikator šireg raspoloženja, odnosno potpore koje imaju političke stranke. Imat ćemo, nakon drugog kruga, više od 50 posto županija, gradova i općina. Vodite računa da smo osvojili više od 40 posto vijećničkih mandata u svim županijskim skupštinama zajedno. Mogu govoriti samo o zadovoljstvu.

O POZITIVNIM GOSPODARSKIM TRENDOVIMA

Razgovaramo s parlamentarnim strankama. Lokalni izbori i dalje traju. Sve razgovore koje vodimo su u cilju odgovornosti prema hrvatskim ljudima i onome što je bitno - provedbi našeg programa. Imali ste prilike jučer detaljno analizirati preporuke Europske komisije - izlazak iz Procedure prekomjernog proračunskog deficita. Svi su pokazatelji pozitivni: smanjujemo nezaposlenost, povećavamo zaposlenost, raste izvoz i potrošnja. Sve ono što radimo usmjereno je na kvalitetu života hrvatskih ljudi. Na tom tragu ćemo i nastaviti naše aktivnosti. Politički akteri u Hrvatskoj imaju priliku podržati te trendove.

O SPLITU I OSIJEKU

Imamo sjajne kandidate - Andru Krstulovića Oparu i Ivanu Šojat. Očekujemo u Splitu sinergiju rezultata Krstulovića Opare i Blaženka Bobana, a isto tako Šojat i Ivana Anušića u Osijeku. Pokazujemo iskorak s ljudima koji su moja generacija.