(VIDEO) Naša nova ministrica vanjskih i europskih poslova, potpredsjednica Vlade RH i članica Središnjeg odbora HDZ-a Marija Pejčinović Burić gostovala je u sinoćnjem Dnevniku HTV-a. Istaknula je da je ovo Vlada kontinuiteta te da će MVEP pod njezinim vodstvom nastaviti intenzivno raditi na jačanju suradnje sa zemljama jugoistočne Europe, kao i na afirmiranju hrvatskog mediteranskog identiteta i srednjoeuropske dimenzije.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/marija-pejcinovic-buric-nova-ministri...

Gostovanje možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O ARBITRAŽI SA SLOVENIJOM

Najvažniji trenutak dogodio se kada je Hrvatski sabor donio odluku o izlasku iz arbitraže, budući da je ona bila kompromitirana do te mjere da se taj postupak nije mogao nastaviti. Prema Ustavu RH Hrvatski sabor donosi odluke o granicama tako da što se nas tiče nema nikakve dvojbe po tom pitanju. Taj je proces završen, poslali smo obavijest.

O POSJETU BiH

Prvi potez je sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH na kojoj ćemo razgovarati o raznim otvorenim pitanjima i daljnjoj suradnji. Vanjska politika uključuje i rješavanje otvorenih pitanja, posebice sa susjednim zemljama. To je važna zadaća ove Vlade. U tom smislu, BiH će biti prva zemlja koju ću posjetiti.

O ODNOSIMA SA SRBIJOM

Republika Srbija je susjedna zemlja s kojom imamo brojna otvorena pitanja, od granice do nestalih, koja moramo rješavati. Uskoro ćemo formirati komisiju za granicu, koja je prekinuta od strane Srbije. Moramo početi ponovno razgovarati o tom pitanju. Važno nam je da se počne rješavati pitanje nestalih osoba.

O ODNOSIMA S RUSIJOM

Premijer Plenković prvi je povukao potez po tom pitanju te za veleposlanika u Moskvu poslao jednog od ponajboljih hrvatskih karijernih diplomata. Stav Vlade i MVEP-a je da prema Moskvi otvaramo kanale suradnje. Ne moramo o svemu misliti jednako da bismo surađivali. Suradnja je zadnjih desetak godina bila na niskim granama i mislim da je sad vrijeme da pokrenemo ozbiljniju suradnju, posebice na području gospodarstva.