Ministar turizma i član Predsjedništva HDZ-a Anton Kliman - koji je u Hrvatski sabor ušao s 14. mjesta na našoj listi u VIII. izbornoj jedinici - u razgovoru za Večernji list najavljuje da će iduća turistička sezona biti još bolja od ove rekordne. Intervju prenosimo u cijelosti, zajedno s uvodom novinarke Radmile Kovačević

Tehnički ministar Anton Kliman ulazi u Sabor zahvaljujući preferencijalnim glasovima kao posljednji na HDZ-ovoj listi u izbornoj jedinici koja obuhvaća Istru i Rijeku. Ministar na odlasku zadovoljan je u kojoj su mjeri birači prepoznali što je radio zadnjih šest, sedam mjeseci. Nije bilo jednostavno, u konačnici, kad ovisite o preferencijalnim glasovima, radite, kako kaže, svoju kampanju za koju ste i sami odgovorni. Inače, 90 posto glasova dobio je u Istri, a u njegovu Vodnjanu, recimo, HDZ nikad nije prošao bolje, što ga raduje.

Kako će vas stranka honorirati?

Zasad su samo čestitali, drugih razgovora nije bilo. Nije tu riječ o honoriranju nekakva izbornog uspjeha. Drago mi je da smo uspjeli dobiti tri mandata u osmoj jedinici, što nam je bio cilj.

Jeste li budući ministar turizma?

O tome sada ne bih htio čak ni nagađati i to je pitanje za budućeg mandatara. No, ako ta tema eventualno dođe na stol, s mandatarom ću razgovarati o tome da Ministarstvo turizma dobije veće ovlasti, da pod njegov krov uđu i zdravstveni turizam, nautika... jer smatram da je to ključno za turistički sektor.

U visoku politiku ušli ste kao Karamarkov izbor. Jeste li se čuli s njim nakon izbora, kako komentira rezultate?

Svi koji smo ušli u bivšu Vladu bili smo njegov i, naravno, izbor premijera Oreškovića. Da, čestitao mi je, jako je zadovoljan izbornim rezultatom. Karamarko je odradio svoju dionicu, a novi predsjednik stranke Plenković svoj posao odrađuje jako dobro.

Pregovori HDZ-a s Mostom dobro su počeli, hoćemo li imati Vladu do početka sezone velikih svjetskih turističkih sajmova?

Mislim da će sada sve ići puno brže nego prvi put. Do studenog i velike burze turizma u Londonu sigurno ćemo imati novu Vladu, možda i prije.

Sezona je rekordna, koje su posljednje brojke i što osobno sebi pripisujete kao zaslugu?

Početkom proteklog tjedna ostvarili smo 82 milijuna noćenja, dva milijuna više nego tijekom cijele 2015. godine. Moj je doprinos, recimo, što sam unatoč početnim problemima i kritikama sačuvao hladnu glavu i nisam odustao od uvođenja eVisitora u ovoj godini. Smatram i da smo dobro reagirali kad smo zbog problema u Turskoj i zemljama sjeverne Afrike pojačali promociju u Britaniji, Skandinaviji i zemljama Beneluxa. Pripremili smo i prijedlog novog Zakona o turističkom zemljištu, a i CRO kartica je dobra ideja i način da se ojača kontinentalni turizam.

Sudjelovali ste u pripremi iduće sezone. Kakva će biti 2017.?

Još bolja od 2016. Imamo dva indikatora. Prvi je da nam se javljaju veliki igrači, svjetski turistički brendovi kojih još nema u Hrvatskoj, a sada pokazuju interes za ulaganja u naš turizam. A oni ne donose odluke napamet. Očito je da računaju da će turizam u Hrvatskoj rasti. Drugi su pak indikator knjige bukinga u našim kompanijama koje se dobro pune. Dogodine ćemo imati i još pedesetak novih hotela. Turistička perspektiva Hrvatske stvarno je dobra, samo je bitno rasteretiti špicu, turistički razbuditi unutrašnjost zemlje i uravnotežiti ponudu. Ako mjesto ima hotele s pet zvjezdica, onda trgovine, parkirališta i sve drugo ne smije biti na tri zvjezdice.