Ustavne promjene - kojima si Josipović, čini se, želi pojačati ovlasti - u ovom su trenutku sasvim nepotrebne! * Možda je i odlazak ove vlade - da što prije skratimo muke narodu - pitanje o kojem bismo trebali razgovarati s predsjednikom RH * Prva točka našeg programa je otvaranje radnih mjesta. Baziramo gospodarstvo na malom i srednjem poduzetništvu, što je u skladu i s ekonomskom politikom EPP-a i CDU-a * Nemam ideoloških ograda kad je u pitanju mogući konsenzus o izlasku iz krize * Vlada je digla ruke od gospodarstva - neka se parlamentarni izbori održe istodobno s predsjedničkim, pa da i uštedimo novac i skratimo muku ovom narodu! - istaknuo je, među inim, predsjednik Karamarko gostujući sinoć u HTV-ovoj emisiji Javna stvar

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko - na povratku iz Pakoštana gdje je otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu - gostovao je sinoć u Javnoj stvari, političkom talk show HTV-a u kojem petkom urednik Goran Rotim razgovara s najvišim državnim dužnosnicima, ali i prvacima oporbe, o najvrućim gospodarskim, političkim i društvenim pitanjima. Prenosimo dio Karamarkovih poruka, s naglaskom na ono što najviše zanima građane - izlazak iz krize i otvaranje radnih mjesta nakon što HDZ preuzme vlast:

O LINIĆEVU „PLANU“

Doveli su se u situaciju da deficit moraju rezati novim nametima - Vlada je u bezizlaznoj situaciji iz jednostavnog razloga jer nije ponudila program izlaska iz krize. I tu je problem. Mi ne znamo kakve će zahvate ova vlada u gospodarstvu poduzimati sljedećih godinu ili dvije, na koji će način potaknuti poduzetništvo, investicije, nisu donijeli nijednu razvojnu mjeru... Posvemašnji izostanak vizije.

O PRIJEVREMENIM IZBORIMA

Vrijeme je za njih, agonija predugo traje. Vlada je digla ruke od gospodarstva. Jedno vrijeme smo kao konstruktivna oporba čak predlagali da rekonstruiraju Vladu, da u gospodarske resore uvedu kvalitetnije ljude. Nisu poslušali - kao što nikad ne poslušaju opoziciju, a poslije ipak sve dođe na naše. Bilo bi pošteno da se parlamentarni izbori održe u isto vrijeme kad i predsjednički, pa da i uštedimo neki novac i skratimo muku ovom narodu.

O HDZ-ovu PROGRAMU

Prva točka našeg programa je otvaranje radnih mjesta. Baziramo gospodarstvo na malom i srednjem poduzetništvu, dati im vjetar u leđa, što je u skladu i s ekonomskom politikom Europske pučke stranke. To je, dakle, europski trend. 

Slobodno mogu spomenuti neke od naših poticajnih mjera: državi će poduzetnici plaćati PDV-a tek nakon što naplate svoja potraživanja; prve tri godine oslobodit ćemo ih poreza na dobit - ako se reinvestira; godinu dana za svakog će novozaposlenog poslodavci bili oslobođeni davanja;  ukinut ćemo porez na dividendu i čitavi niz parafiskalnih nameta - ima ih oko 250!

Istodobno, apsolutno smo protiv uvođenja poreza na nekretnine i poreza na kamate na štednju.

O CDU-ovim STRUČNJACIMA 

U razradi našega gospodarskog programa sudjeluju njemački stručnjaci. Spomenimo dvojicu: Klaus-Peter Willsch, CDU-ov član Odbora za gospodarstvo Bundestaga, i Siegfried Schönherr iz minhenskog IFO instituta, jednog od najrenomiranijih svjetskih instituta za razvojno-investicijske projekte. Vidjeli su naše prijedloge reformi i pohvalili. Kažu da je to to, uz razradu detalja i primjenu nekih njemačkih iskustava.

O GOSPODARSKOM KONSENZUSU

Spremni smo pružiti ruku svima koji žele pomoći da opstanemo u ovom trenutku velikih izazova. Ideološka priča tu pada u drugi plan. Hrvatskoj trebamo vratiti ponos i čast, a to znači osigurati svakom pojedincu radno mjesto i dostojanstven život. Na hipotetska pitanja o koalicijama ne bih sada odgovarao, no ako govorimo o konsenzusu o gospodarstvu - nemam nikakvih ograda. Dakako, od naših ideoloških principa ne odstupamo, ali ovo je posve drugo pitanje - kvaliteta života nas i naše djece.

O JOSIPOVIĆU & USTAVNIM PROMJENAMA

Ne vidim zašto ne bismo bili pristojni kada se sretnemo, zašto se ne bismo pozdravili i rukovali - kao što smo to učinili u Mostaru. No to nipošto ne znači da i dalje neću opravdano kritizirati predsjednika Josipovića zbog toga što se više bavi svojim PR-om nego lošom gospodarskom situacijom.

Ustavne promjene koje predlaže - a kojima si izgleda želi pojačati ovlasti - u ovom su trenutku sasvim nepotrebne - o njima uopće ne želim razmišljati! Sada nas zanimaju samo radna mjesta i zato sam i zatražio da aktualni predsjednik RH kod premijera inicira održavanje tematske sjednice Vlade RH o groznoj gospodarsko-socijalnoj situaciji u kojoj se nalazimo. Pa pogledajte, on saziva Vijeće za nacionalnu sigurnost zbog nekog zapošljavanja iz 2007. godine, ali ne i zbog toga što je 30.000 mladih, obrazovanih ljudi napustilo Hrvatsku! I to su istinski problemi - počnimo se napokon njima baviti! Možda je i odlazak ove vlade - da što prije skratimo muke - pitanje o kojem bismo trebali razgovarati.

Razgovor s predsjednikom HDZ-a možete u cijelosti pogledati na donjem linku:

http://hrtprikazuje.hrt.hr/javna-stvar-novi-politicki-talk-show