(VIDEO) Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković gostovao je sinoć u Dnevniku HTV-a (novinarka: Dajana Šošić). Istaknuo je, uoči početka jesenskog zasjedanja Sabora, da zastupnike očekuje intenzivan rad s obzirom da je iz Vlade došao veliki broj zakonskih prijedloga.

https://vijesti.hrt.hr/462308/jandrokovic-za-dnevnik-uoci-sutrasnje-sjednice-sabora

- Vjerujem da ćemo raditi dobro i konstruktivno te da ćemo popraviti ocjene koje prema istraživanjima imamo od naših građana. Počinjemo, kao i uvijek, „aktualcem“ - prijavljeno je 38 pitanja što vladajućih, što oporbe. Nakon toga slijedi uobičajena stanka, na kojoj će klubovi zastupnika govoriti o različitim temama. I onda krećemo s dnevnim redom. U ovom tjednu raspravljat ćemo o Zakonu o otocima, o brdsko-planinskim područjima, o fiskalnoj odgovornosti. Preko ljeta nam je Vlada poslala više od 30 novih zakonskih prijedloga.

Stabilna većina

Odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost prijevremenih izbora, Jandroković je rekao da mu se čini da uvijek prije jesenskog zasjedanja Sabora krenu priče ima li vladajuća većina dovoljno ruku.

- Mogu potvrditi da 77 zastupnika čvrsto stoji iza Vlade RH. Dakle, postoji vladajuća većina i nema govora o prijevremenim izborima. Pripremaju se i porezna i mirovinska reforma. Tu je i set zakona kojima želimo pomoći blokiranim i ovršenim građanima. Sve je to u javnoj raspravi ili je pak završilo javnu raspravu. Tijekom jeseni Vlada će poslati i te zakone u Sabor.

Reforme

Osvrnuo se i na najavljene prosvjede sindikata u svezi s mirovinskom reformom. Rekao je da su rasprave počesto burne kada je riječ o uvođenju reformi.

- Velika je odgovornost na svima nama. Ovakav mirovinski sustav nije održiv. Novi prijedlog bit će održiv, ispravit će nepravde i osigurati više mirovine za naše umirovljenike. Treba biti strpljiv, smiriti strasti te u mirnoj i argumentiranoj raspravi tražiti rješenje.

Razgovor s braniteljskim udrugama

Istaknuo je da je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved obavio kvalitetan razgovor s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata.

- Svi smo suglasni da treba intenzivirati napore vezane za procesuiranje i istraživanje ratnih zločina. O tome nema dileme. Ali, predstavnici udruga osudili su pokušaj politizacije te teme. Upravo zato što nismo bili zadovoljni tempo otkrivanja počinitelj u MUP-u je i osnovana, puno prije istupa kolege Penave, posebna komisija koja se bavi istraživanjem zločina prvenstveno na Ovčari. I dalo je to već određene rezultate.

Profiteri na žrtvi Vukovara

Naglasio je da treba nastaviti sa svime što je potrebno kako bi se procesuirali ratni zločini, ali treba izbjeći politizaciju skupa u Vukovaru.

- Svima koji žele profitirati na žrtvi i stradanju Vukovara poručujem da to nije dobro. To je vrlo ružno i to mogu činiti samo loši ljudi. Svi oni koji zaista žele da institucije rade svoj posao neće dozvoliti politizaciju. Bit će tu nekih aktera koji će pokušati izvući za sebe možda neke političke bodove. Bit će tu i onih koji će možda željeti ugroziti vladajuću većinu u Hrvatskom saboru i pokušati srušiti Vladu, ali još jednom ponavljam da oni koji pokušavaju profitirati na žrtvi Vukovara - zaista zaslužuju svaku osudu.

Nastaviti istim smjerom

Odgovarajući na pitanje o zahtjevu udruga da se Milorad Pupovac očituje o „Oluji“ i Domovinskom ratu, rekao je da takav zahtjev branitelja još nije stigao u Sabor.

- Želim naglasiti da je ova vladajuća većina donijela sveobuhvatni Zakon o hrvatskim braniteljima, da je donijela Zakon o sustavu domovinske sigurnosti, da je naša Vlada imala hrabrosti nabaviti vojne zrakoplove F-16, da je vratila Hrvatsku vojsku u Vukovar, Sinj, Ploče…  a uskoro će u Varaždin i Pulu. Oni koji nam prigovaraju da nedovoljno činimo na zaštiti državnih interesa i ne brinemo o dignitetu Domovinskog rata ili se navodno ne brinemo o statusu hrvatskih branitelja - zlonamjerni su politikanti. Takvima nećemo dozvoliti da nas ucjenjuju. Nastavit ćemo ovim smjerom.

Pad SDP-a

Kazao je i da nije dobio nikakvu obavijest o predsjedniku Kluba zastupnika SDP-a.

- Volio bih da se kolege i kolegice u SDP-u dogovore i da ne dovode sebe u ponižavajuću poziciju. Volio bih da pošalju prijedlog jedne osobe koja će voditi Klub zastupnika SDP-a.