Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković jučer je u New Yorku - nakon otvorenja opće rasprave na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a - sudjelovao na sastanku Globalnog pakta za okoliš, pod predsjedanjem predsjednika Francuske Republike Emmanuelom Macronom i u nazočnosti glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/na-opcoj-skupstini-un-prezentirat-cu-kako-rh-moze-pridonijeti-mirovnim-procesima-i

Plenković je u svom obraćanju istaknuo da Hrvatska podupire Macronovu inicijativu za Globalni pakt.

Trumpov govor

Predsjednik Plenković se u ekskluzivnom intervjuu za RTL osvrnuo na obraćanje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na otvorenju opće rasprave.

- Ovo je prvi nastup predsjednika Trumpa pred Općom skupštinom UN-a. Želio je izložiti osnovne smjernice svoje vanjske politike i pogled na krizna žarišta. Kada gledamo cjelinu govora, rekao bih da ima nekoliko dobrih elemenata. Između ostalog, iskazao je želju Amerike za multilateralnom suradnjom, osobito kroz UN. On je čovjek koji govori izravno. Izričaj koji je koristio prvenstveno prema Sjevernoj Koreji, o Irani i Venezueli su na tragu njegove uobičajene retorike. Malo je neobičnija jer je rijetko da američki predsjednik bude toliko izravan na ovakvom skupu. U ovom trenutku nema iznenađenja u reakcijama na njegov govor.

Hrvatski i globalni interesi

Plenković je najavio i svoj govor na 72. Zasjedanju Opće skupštine UN-a, koji će se održati sutra u 12:15 sati.

- Dat ćemo neke ključne hrvatske poruke, pa i one o megatrendovima - od klimatskih promjena, pitanja terorizma pa do pogleda na sigurnost u Europi.

http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/2724213/plenkovic-ekskluzivno-za-rtl-u-trumpovom-govoru-ima-nekoliko-dobrih-elemenata/

Dogovoren susret s Cerarom

Među brojnim događajima u New Yorku, Plenković je održao i bilateralni sastanak sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom. Dogovoren je posjet Cerara Hrvatskoj 27. rujna, a razgovarat će se o granici i ostalim otvorenim pitanjima.

- Pitanje granica treba rješavati bilateralnim putem na temelju međunarodnoga prava. Hrvatska je u arbitražu ušla u dobroj vjeri, no ona je kompromitirana krivnjom slovenske strane. Odluka Hrvatskog sabora je jasna. Isto tako, na temelju konzultacija s parlamentarnim strankama, sasvim je jasno da svi politički akteri u Hrvatskoj žele rješavanje pitanja granice i na kopnu i na moru sa Slovenijom bilateralnim dogovorom. Nastojat ćemo korak po korak ići prema tom smjeru - izjavio je predsjednik Plenković prije sastanka s Cerarom.

Dva prijema

Potom je nazočio EU prijemu za šefove izaslanstava i ministre vanjskih poslova, na kojem su sudjelovao i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans te visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini.

Nakon toga, Plenković je sudjelovao i na prijemu koji za šefove izaslanstava daju predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump i prva dama Melania Trump.