U današnjem je Večernjem listu (tjedni prilog Obzor) objavljen intervju s međunarodnim tajnikom HDZ-a i eurozastupnikom Davorom Ivom Stierom. U uvodu novinara Davora Ivankovića, među inim, piše:

„Temeljem svog iskustva u EU političkim krugovima, Stier upozorava da bi se arogancija vladajućih krugova u RH mogla osvetiti građanima RH. Očekuje da će se hrvatske vlasti do kraja ovog tjedna ipak urazumiti. No, tvrdi, šteta je već počinjena, Hrvatska je u startu izgubila na svom imidžu kod važnih članica EU“.

Osim o skandaloznom lex Perković i Milanovićevu gubitku kompasa, Stier je govorio i o neokomunističkoj mreži u Hrvatskoj, položaju bosansko-hercegovačkih Hrvata te HDZ-ovu koalicijskom potencijalu. Prenosimo najvažnije poruke:

 

O EU OSUDAMA

Lex Perković bio je nezaobilazna tema ovih dana u Bruxellesu. Kolegama u EP-u i Europskoj komisiji nije bilo jasno zašto si Vlada zabija takve autogolove umjesto da iskoristi ulazak u EU kao zamašnjak za gospodarski oporavak. Ako je problem minoran, kao što je tvrdio Milanović, zašto se onda obratio Barrosu? Zašto je čak i Wall Street Journal napisao izrazito negativni komentar o takvom potezu Vlade? O njemačkim medijima da ne govorim. Više se pisalo o lex Perković i zemlji koja štiti komunističke zločince nego o našem ulasku u EU. Kritike su došle sa svih strana, od europskih zelenih i liberala do njemačkih socijaldemokrata.

 

O PRIJETNJI SANKCIJAMA

Viviane Reding ne blefira kada govori o mogućem pokretanju sankcija protiv Hrvatske, što bi moglo dovesti do blokade EU fondova. No nadam se da će ta opasnost biti otklonjena. Da bi se to dogodilo potrebno je da Vlada dostavi EK hodogram o povlačenju lex Perković. Ako Milanović pokuša još jednom izigrati europske partnere, Komisija može samostalno aktivirati sankcije.

 

O IZOLACIJI MILANOVIĆA

U Bruxellesu sam stalno ponavljao istu poruku: "Treba izolirati Milanovića, a ne Hrvatsku". Naime, bilo bi za sve porazno da EK sankcionira najnoviju članicu i to svega par mjeseci nakon ulaska u EU. Umjesto toga, politička izolacija Milanovića je najbolja taktika za pokretanje procesa ukidanja lex Perković. Kada se sporne odredbe ukinu, neće biti više razloga za sankcije. 

 

O NEOKOMUNISTIČKIM OLIGARHIJAMA

Antikomunizam je civilizacijska tekovina. No neke političke i gospodarske oligarhije i dalje žive u prošlosti i od prošlosti te time onemogućavaju europski razvoj Hrvatske. Cijeli slučaj oko lex Perković pokazuje da se takve oligarhije moraju iskonski promijeniti ili nestati.

 

O BUDUĆNOSTI BiH

Položaj Hrvata u BiH prioritetno je pitanje u mom radu u EP-u. Imao sam vrlo kvalitetan razgovor s povjerenikom Fuelom koji će 1. listopada okupiti u Bruxellesu sve relevantne političke lidere u BiH. Mogu zaključiti da on jasno shvaća potrebu da Hrvati u BiH osiguraju institucionalnu jednakopravnost, jer je to ključno pitanje za europsku budućnost BiH. BiH ne može ostati crna rupa.

 

O KOALICIJI S HSS-om

HDZ je konsolidirao svoju bazu, što se pokazalo na europskim i lokalnim izborima. Karamarkov potez s potpisivanjem koalicije s HSS-om jasno otvara put i prema biračima centra. Uspjeh te koalicije "pučana" pokazat će se već na novim izborima. S druge strane, liberalne stranke u vladajućoj koaliciji sve se više distanciraju od SDP-a i pokazuju sve veću kompatibilnost s nama u nizu pitanja, od poreza na nekretnine do europske politike. Sve to govori da HDZ ima veliki koalicijski potencijal.

 

HDZ-ovi UVJETI ZA USTAVNE PROMJENE

Vezano uz sramotnu aferu s Perkovićem, bolje reći s Milanovićem i Perkovićem, dodajmo i da je član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković izjavio da po pitanju eventualne promjene Ustava HDZ inzistira na formulaciji o nezastarijevanju ubojstava počinjenih u komunističkom razdoblju:

- Tu se razlikujemo od SDP-a. Želimo da u Ustav uđe baš taj pojam „komunističko razdoblje“ jer je onda jasno da je država stajala iza zločina.

Pritom je naglasio da ustavnim promjena treba prethoditi ukidanje cijelog lex Perković, a ne samo vremenskog ograničenja EU uhidbenog naloga. Jer su mijenjajući zakon i Vlada i saborska većina izigrale dogovor s EU i glede članka o zastari: jednim potezom su odredbu o tretiranju zastare kaznenog djela u zemlji od koje se traži provedba EU uhidbenog naloga iz fakultativne (razlozi zbog kojih se može odbiti izvršenje) pretvorili u obligatornu (razlozi za odbijanje izvršenja)!

A tu SDP, sudeći po izjavama ministra Miljenića i komentarima režimskih medija, opet pokušava varati…