Dr. Ljubić je čestitao predsjedniku Karamarku na odličnim rezultatima HDZ-a na lokalnim izborima.

Predsjednici Karamarko i Ljubić su razmijenili stajališta o odnosima i suradnji dviju sestrinskih stranaka kao i o ukupnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Dr. Ljubić je informirao predsjednika Karamarka o aktualnim političkim zbivanjima u Bosni i Hercegovini koje su obilježene zastojem u reformama i   posebice - a što je zabrinjavajuće za političke predstavnike Hrvata u BiH - zastojem u reformama na euroatlantskom putu te rastućom marginalizacijom hrvatskog naroda u BiH.

S obzirom na skori ulazak  Republike Hrvatske u Europsku Uniju i činjenicu da će od 1. srpnja zastupnici HDZ-a djelovati u radu Europskog parlamenta, dvoje predsjednika zaključili su kako je potrebno ostvariti tijesnu komunikaciju između političkih predstavnika Hrvata iz Bosne i Hercegovine i HDZ-ovih europarlamentaraca.  

Cilj je, putem  međusobnog  informiranja,  pomoći  Bosni i Hercegovini na putu prema EU, a  ispravnim informiranjem europskih političkih institucija pomoći će ostvarenju pune ravnopravnosti hrvatskog naroda  u BiH s druga dva naroda što je nužnost za  stabilizaciju Bosne i Hercegovine i čitave regije.

Predsjednici Karamarko i Ljubić  također su zaključili su da je nužno hrvatsko političko zajedništvo u BiH zbog definiranja i zastupanja hrvatskih strateških interesa u BiH.