ODLUKA PREDSJEDNIŠTVA HDZ-a (07.12.2017.)

Na prijedlog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, Predsjedništvo HDZ-a donijelo je, punim nazivom, Odluku o osnivanju i imenovanju Radne skupine za izradu prijedloga novog Statuta HDZ-a - temeljnog dokumenta koji propisuje političke ciljeve i način djelovanja stranke. Naš Statut, naime, datira još iz 2000. godine, a u međuvremenu je prošao sedam izmjena i dopuna, što ga s jedne strane čini zastarjelim, a s druge nekoherentnim uslijed različitih ciljeva tih istih izmjena i dopuna.

Nacrt do 1. travnja

Za voditelja Radne skupine imenovan je, jednoglasno, magistar prava Karlo Ressler, a za njene članove Dražen Bošnjaković, Ivo Ivančić, Mario Kapulica, Ilijana Krešić Rajič, Damir Mikuljan, Damir Sesvečan, Davor Ivo Stier i Marija Vrhovski.

Radna skupina je dobila zadaću da nacrt prijedloga novog Statuta dostavi Predsjedništvu HDZ-a do 1. travnja 2018. godine.

MISSION LETTER PREDSJEDNIKA PLENKOVIĆA (21.12.2017.)

Ubrzo nakon odluke Predsjedništva HDZ-a, predsjednik Plenković uputio je svim članovima Radne skupine za izradu prijedloga novog Statuta HDZ-a tzv. mission letter, pismo kojim precizira njihovu zadaću i ciljeve.

Ujedno, u pismu je izložio najvažnije elemente budućeg Statuta u skladu sa svojom vizijom HDZ-a kao  moderne stranke koja je u stanju odgovoriti na ključne političke, gospodarske, društvene i sigurnosne izazove suvremenoga hrvatskog društva - vizijom koju je predstavio još u svom programu za predsjednika stranke "HDZ - Središnja snaga razvoja Hrvatske" (srpanj 2016.) te s kojom smo potom trijumfirali na prijevremenim parlamentarnim izborima.  

Veće sudjelovanje članica i članova

Među ostalim, predsjednik Plenković je naglasio da se novim Statutom želi nastaviti s podizanjem standarda unutarstranačke demokracije i transparentnosti rada, uz zadržavanje učinkovitosti u procesu donošenja odluka i jedinstva u provedbi utvrđenih politika, te osigurati veće sudjelovanje članica i članova u formiranju stranačkih politika, uključujući i mogućnost instituta unutarstranačkog referenduma te stvaranja preduvjeta za elektroničko glasovanje.

Također je izdvojio važnost poštivanja i razvijanja načela supsidijarnost (tj. povećanja slobode i odgovornosti županijskih i lokalnih organizacija HDZ-a) te jasnog razgraničavanja nadležnosti djelokruga stranačkih tijela, dužnosnika i zajednica.

Narodna stranka europskoga desnog centra

- Želimo jasno definirati vrijednosnu orijentaciju stranke i osnažiti europsku dimenziju djelovanja HDZ-a kao dijela političke obitelji europskoga desnog centra, kao narodne i stožerne državotvorne stranke koja promiče hrvatske nacionalne interese i tradicionalne vrijednosti, njegujući demokršćansku baštinu i univerzalna humanistička načela. Novi Statut bi trebao predstavljati pravni okvir za moderan, ambiciozniji i uspješniji HDZ, koji je svjestan političkog i društvenog konteksta Hrvatske na kraju drugog desetljeća 21. stoljeća - zaključio je predsjednik Plenković u pismu.

SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA & NACIONALNOG VIJEĆA HDZ-a (26.02.2018.)

Radna skupina, predvođena doktorandom pravnih znanosti Karlom Resslerom, ozbiljno se primila posao. Sastajala se intenzivno, brusila prijedloge izmjena, razmatrala komparativnu praksu sestrinskih narodnjačko-demokršćanskih stranaka  sve kako bi što kvalitetnije ispunila svoju zadaću u skladu sa zadanim rokom do kojeg mora izraditi nacrt prijedloga novog Statuta (do 1. travnja 2018.).

Već na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj su 26. veljače ove godine sudjelovali i svi naši ministri i ministrice, voditelj Radne skupine predstavio je dokument pod nazivom Teze za izradu novog Statuta.

Statut na Općem saboru HDZ-a

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a jednoglasno je donijelo odluku, na prijedlog predsjednika Plenkovića, da se Teze upute na unutarstranačko savjetovanje kako bi se, susljedno proklamiranim načelima, što više članica i članica uključilo u proces izrade i donošenja novog Statuta HDZ-a.

Stranačka tijela donijela su tada još jednu važnu odluku - da bi se Statut trebao usvojiti na Općem saboru HDZ-a (Izvještajnom saboru), koji se planira održati 26. svibnja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/jednoglasna-podrska-postizanju-nagodbe-i-nastavku-procesa-restrukturiranja

POČETAK UNUTARSTRANAČKOG SAVJETOVANJA (01.03.2018. - 18.03.2018.)

Samo tri dana nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, službeno je započelo unutarstranačko savjetovanje. Svim županijskim, gradskim, područnim i općinskim organizacijama HDZ-a, svim koordinacijama HDZ-a u inozemstvu te Mladeži i svim zajednicama naše stranke upućene su na raspravu Teze za izradu novog Statuta.

Uključivanje članstva na svim razinama

- Za izradu što kvalitetnijeg Statuta potrebno je uključivanje stranačkih organizacija na svim razinama, kao i našeg članstva. Stoga pozivamo sve članice i članove da se pojedinačno ili zajedno sa svojim stranačkim tijelima uključe u izjašnjavanje o predloženim smjernicama za izradu novog Statuta te svoje komentare dostave u pisanom obliku najkasnije do 18. ožujka 2018. godine. Radna skupina za izradu Statuta razmotrit će sve vaše prijedloge - stoji u popratnom dopisu koji je uputio voditelj Radne skupine Karlo Ressler.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/novim-statutom-nastavljamo-modernizirati-hdz-u-stranku-desnog-centra-koja-moze

TEZE ZA IZRADU NOVOG STATUTA

Iz Teza za izradu novog Statuta, koje u cijelosti možete pročitati u prilogu članka, izdvajamo tek nekoliko elemenata/smjernica o kojima će svoje mišljenje dati naše članstvo:

Unutarstranački referendum & odabir kandidata za izbore

Uređivanje i uvođenje instituta unutarstranačkog referenduma, odnosno neposrednog izjašnjavanja članova o određenim pitanjima.

Podizanje standarda unutarstranačke demokracije (1) većim uključivanjem članova u oblikovanje stranačkih politika, (2) jačanjem neposrednijeg odabira stranačkih dužnosnika i (3) otvaranjem mogućnosti sudjelovanja članova u odabiru kandidata za izbore.

Osiguranje ravnoteže političke funkcionalnosti i izbornog legitimiteta u središnjim tijelima HDZ-a smanjenjem broj članova po položaju i još preciznijim propisivanjem razloga kooptiranja.

Ravnomjerna regionalna zastupljenost

Model izbora članova središnjih tijela HDZ-a treba voditi računa o ravnomjernoj regionalnoj zastupljenosti svih krajeva Hrvatske.

Preispitivanje potrebe istodobnog postojanja Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora, s ciljem jasnijeg razgraničenja nadležnosti djelokruga stranačkih tijela.

Redovito plaćanje članarine kao uvjet za ostvarivanje prava glasa na unutarstranačkim izborima i izjašnjavanjima.