(VIDEO) Predsjednik HDZ-a (i prvi kandidat na listi za I. izbornu jedinicu) mr. sc. Andrej Plenković danas je Zaprešiću - gdje se družio i razgovarao s brojnim građanima - dao izjavu za brojne okupljene novinare.

No prije Zaprešića, predsjednik HDZ-a Plenković je - zajedno s ostalim kandidatima u I. izbornoj jedinici - posjetio Donju Bistru. Mnogi srdačni susreti s građanima i zajedničko fotografiranje za uspomenu.

Izjavu predsjednika HDZ-a - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O RAZVOJU ZAPREŠIĆA

Uistinu mi je drago da smo - nakon posjeta Donjoj Bistri - ovdje u Zaprešiću. Dugogodišnji gradonačelnik Zaprešića g. Željko Turk - izuzetno aktivan u Odboru regija te međunarodnim aktivnostima naših gradova i općina - ponovno je kandidat za Hrvatski sabor. Ovdje je kolega Davor Božinović - bivši ministar obrane, moj savjetnik te najmlađa kandidatkinja na svim HDZ-ovim listama gospođica Gabrijela Matić. Zaprešić je uistinu jako zastupljen na listi I. izborne jedinice. Očekujem pobjedu - ovo je vrlo uspješan grad. Zaprešić je grad mladih ljudi, s niskom stopom nezaposlenosti, vrtići su puni, postoji veleučilište - grad je koji pulsira. Zaobilaznica, koja će uskoro biti puštena u promet, još će ga bolje povezati sa Zagrebom. Čestitam svima koji pridonose Zaprešiću da bude atraktivno mjesto za život. Tome je osobito pridonio naš dugogodišnji gradonačelnik g. Turk.

O ULAGANJIMA U KULTURU

Pitate me „o programu za kulturu“? Vrlo smo jasni, to sam i u svom programu naveo - hrvatska kultura, identitet i baština prioritet je HDZ-a. Mi smo državotvorna, narodnjačka stranka - i kad je riječ o obrazovnoj politici i onoj kulturnoj. Želimo da u budućim proračunima sredstva budu veća nego što su u ovom trenutku. Ona su, naime, zbog ukupne financijske situacije bila dosta limitirana. Kultura je ujedno i gospodarska grana - osobito u audiovizualnom sektoru. Imat ćemo angažiran pristup daljnjem razvoju hrvatske kulture i poticanju hrvatskih umjetnika.

O DEMOGRAFSKOJ OBNOVI

HDZ smatra da je u ovom trenutku realno da se status roditelja-odgajatelja da majci ili ocu - ovisno o procjeni. One hrvatske obitelji koje imaju više od četvero djece imale bi tada tu plaću. Što se tiče obećanja drugih kandidata, neka izračunaju koliko su realna njihova obećanja u financijskom smislu. Mi smatramo da je naš izračun realan. Pronatalitetna politika, demografska obnova i hrvatska obitelj - u središtu su fokusa HDZ-a.

O NAPADIMA NA KRSTIČEVIĆA I DIGNITET HRVATSKIH BRANITELJA

Vidjeli ste jučer određene napada na nositelja liste u X. izbornoj jedinici, moga prijatelja i šefa izbornog stožera u unutarstranačkoj kampanji, generala Damira Krstičevića. Odlučno odbacujem sve takve niske napade! Neargumentirani su i usmjereni iz određenih krugova koji ne žele dobro HDZ-u, ali niti dignitetu hrvatskih branitelja, osobito heroju Domovinskog rata Damiru Krstičeviću. On ima svu moju potporu - uvjeren sam da će ponovno uvjerljivo pobijediti u X. izbornoj jedinici, zajedno sa svim našim kandidatkinjama i kandidatima.