Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predsjedao je 6. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koja je danas održana u Belom Manastiru.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem savjetodavno je tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“. Projekt je pokrenut kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.

Do sada su sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici i Vinkovcima, a na današnjoj sjednici sudjelovala je i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Creţu te Arup Banerji, direktor Svjetske banke za države EU.

Razumijevanje Europske komisije i Svjetske banke

Predsjednik Plenković je, otvarajući sjednicu, posebno pozdravio povjerenicu Corinu Creţu koja je prvi puta na sjednici Savjeta, a koja dolazi iz Rumunjske, te jako dobro razumije što znači novoj državi članici učinkovito koristiti sredstva koja su joj na raspolaganju iz proračuna EU.

- Znamo da je ovaj višegodišnji financijski okvir za Hrvatsku 10,7 milijardi eura. Kroz projekt Slavonija usmjeravamo 2,5 milijarde eura, dakle, nešto više od 19 milijardi kuna na projekte za razvoj Slavonije - naglasio je Plenković, dodavši da činjenica da je povjerenica ovdje, znači da je našeg prioriteta razvoja pet slavonskih županija u cijelosti svjesna i Europska komisija.

Plenković je pozdravio i direktora Svjetske banke za države EU Arupa Banerjia, naglasivši da i Svjetska banka razumije koliko je, za Hrvatsku, bitan razvoj Slavonije.

- Do sada smo ugovorili 7,9 milijardi kuna, oko 42% sredstava - rekao je predsjednik Plenković, izrazivši posebno zadovoljstvo napretkom u samo dva mjeseca. Naime, od sjednice Savjeta u Vinkovcima ugovoreno je još projekata u vrijednosti od 1,1 milijarde te ostvaren napredak od 5,6 posto.

- Tih 130 ugovora koji su iza nas znači da svi resori, sve županije i svi koji su relevantni rade na ovom projektu i da ćemo, kada cijeli ciklus bude zaokružen, moći pogledati unazad i vidjeti kakav je bio utjecaj ove naše politike za razvoj Slavonije

Osvrnuo se na današnje otvorenje Razvojno-istraživačkog centra Ericsson Nikola Tesla kojim, osječko sveučilište zajedno s brojnim fakultetima, stvara konkurentne mlade ljude koji će ostajati u Slavoniji i koji će kreirati nova radna mjesta, poduzimati važne poslovne poduhvate i na taj način revitalizirati istok Hrvatske.

Koridor Vc

Predsjednik Plenković posebno je istaknuo strateški projekt dovršetka koridora Vc.

- On znači pulsirajući život za Slavoniju i Baranju, bolje povezivanje s Mađarskom, nastavak preko Bosne i Hercegovine ponovno do Hrvatske, do Jadranskog mora.

Naveo je da će njegovim završetkom naša mreža autocesta dobiti jednu sasvim novu dimenziju u pogledu turističkog razvoja, bolje prometnog povezivanja cijele srednje Europe s Jadranom.

- Možemo biti sigurni da ćemo od toga imati svi zajedno velike gospodarske koristi, a posebno Baranja sa svojim razvojnim prioritetima", istaknuo je Plenković, izrazivši posebno zadovoljstvo činjenicom da ove godine u belomanastirskim vrtićima ima više djece nego ikada prije. "To je lijepa vijest u demografskom pogledu.

Povjerenica Creţu svjesna značaja projekta i inicijative za razvoj hrvatskog istoka

Europska povjerenica za regionalnu politiku Corina Creţu pohvalila je hrvatsku Vladu koja je započela ovaj projekt i ukazala na političku želju da se više pozornosti posveti istočnoj Hrvatskoj.

- Svjesna sam da je ova regija teško pogođena ratom od 1991. do 1995. godine i da je stopa nezaposlenosti visoka. Svjesna sam značaja ovog projekta i inicijative - kazala je povjerenica, dodavši kako je važno da Savjet, kroz konkretne ugovorene projekte, daje rezultate te obećala da će rado doći vidjeti kako se razvija istok Hrvatske.

Zadovoljni župan Anušić i gradonačelnik Rob

- Napokon imamo razumijevanje hrvatske Vlade za sustavno razvijanje projekata koji će generirati dodatne ekonomske rezultate - rekao je osječko-baranjski župan Anušić, istaknuvši kako su konačni rezultati radna mjesta.

- Rezultat će se vidjeti za nekoliko godina, ali ključno je da smo počeli strateški razmišljati - zaključio je župan, zahvalivši Vladi na potpori i, kako je rekao, apsolutnom razumijevanju.

Na potpori i prepoznavanju višegodišnje težnje za dodatnim rastom i razvojem lokalne sredine, Vladi je zahvalio i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.