Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane general Damir Krstičević obišli su danas prostorije vojarne Croatia u Novom Zagrebu. Ondje su se osobno došli upoznati sa stanjem radnih prostora i smještajnih kapaciteta vojarne u kojoj borave časnici, dočasnici i vojnici.

Nakon obilaska vojarne, predsjednik Plenković dao je izjavu za brojne okupljene novinare. Donosimo ključne poruke:

O UVJETIMA U VOJARNI

Imali smo prigodu obići vojarnu Croatia. Bolje smo se upoznali s uvjetima života naših časnika, dočasnika i vojnika. Problemi koje smo čuli već na prvi pogled zahtijevaju ulaganja. Nadam se da ćemo u godinama koje su pred nama - uz realne okvire koji će biti na raspolaganju u smislu proračunskih sredstava - postupno ulagati u infrastrukturu kako bi se poziv u Oružanim snagama RH za buduće vojnike, dočasnike i časnike učinio atraktivnijim, a uvjeti života za postojeće bili kvalitetniji.

O PRORAČUNU MORH-a

Proračun za MORH bit će veći u apsolutnom iznosu. Mislim da je naša vojska dokazala da zna odgovorno sudjelovati u međunarodnim misijama. Od primatelja sigurnosti smo postali izvoznik, na globalnoj razini. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Mirko Šundov upoznao nas je s izvrsnim rezultatima koje naši časnici postižu. Nastojat ćemo u realnim okvirima omogućiti veću marginu izdavanja za proračun obrane u budućnosti.

KRSTIČEVIĆ: Ulaganje u obranu je ulaganje u sigurnost i prosperitet!

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane general Damir Krstičević također se u izjavi za medije osvrnuo na stanje u vojarni Croatia i proračun Ministarstva obrane RH.

- Vidjeli smo danas uvjete u kojima borave naši vojnici, dočasnici i časnici. Hrvatska vojska je brend. To je pobjednička vojska i spremna je izvršiti sve one zadaće koje se pred nju postave. Svjesni smo da je proračun vrlo bitan. Proračun MORH-a bio je u padu posljednjih godina, stoga se nadam da će ova Vlada poduzeti sve da se ti negativni trendovi zaustave i da, korak po korak, krenemo u jednu pozitivnu priču. Ulaganje u obranu je ulaganje u sigurnost i u vlastiti prosperitet.