(VIDEO) Dovršen je proces usuglašavanja osnovnih elemenata nagodbe u procesu izvanredne uprave u Agrokoru! - objavio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković nakon sastanka s izvanrednom upravom Agrokora i predstavnicima Privremenoga vjerovničkog vijeća u Banskim dvorima.

https://www.youtube.com/watch?v=gMsnVVhk3t8

Ostvareni temeljni Vladini ciljevi

- Godinu dana nakon što je pokrenut postupak izvanredne uprave, mogu reći da smo uspjeli ostvariti temeljne ciljeve radi kojih se naša Vlada i angažirala. Prvo, spriječili smo gospodarsku i financijsku krizu neslućenih razmjera, koja bi nedvojbeno pogodila ne samo Agrokor, nego i u cijelu hrvatsku ekonomiju, stotine dobavljača, tisuće radnih mjesta, državni proračun i distribucijski lanac, osobito u kontekstu turističke sezone koja je prošle godine bila rekordna - konstatirao je odmah na početku predsjednik Plenković.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ostvarili-smo-sve-ciljeve-ocuvali-agrokor-i-radna-mjesta-pomogli-dobavljacima-i

Promptna reakcija & kvalitetno vođeni proces

Sve je to spriječeno zahvaljujući promptnoj reakciji, kvalitetno vođenom i strukturiranom procesu, zahvaljujući zakonu i radu izvanredne uprave, dobroj volji i odgovornosti svih dionika u procesu - nastavio je Plenković:

- Ključna riječ koja sintetizira sve što je napravljeno u proteklih godinu dana je - povjerenje. Povjerenje dobavljača koji su nastavili dostavljati robu, povjerenje financijskih kreditora ili vjerovnika koji su bili spremni dati svježa financijska sredstva i likvidnost, povjerenje svih aktera u to da je država stvorila pouzdan okvir, da izvanredna uprava zna kojim putem ide, da savjetnici rade u skladu s najboljom međunarodnom praksom i standardima restrukturiranja ovako kompleksnih i zahtjevnih izazova kao što je bio Agrokor, nakon što mu je prijetio stečaj, nakon što je bio u blokadi i nakon što na računu nije bilo sredstava.

Poruka odgovornosti, pouzdanosti & povjerenja

Naveo je i da su predsjednici susjednih država jako zadovoljni načinom na koji je Hrvatska uspjela osigurati da se ta kriza ne prelije na njihove ekonomije:

- I ta činjenica ukazuje da je Vlada problemu pristupila odgovorno i u dobroj vjeri za hrvatsku ekonomiju, za radna mjesta i za budućnost naših poduzetnika i kompanija. Poslali smo važnu poruku odgovornosti, pouzdanosti i stvaranja okvira za kvalitetnu budućnost Agrokora. Izvući ćemo lekcije iz ove priče - da se ovakvo što više nikad ne ponovi!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a zaključio je da preostaju još tri mjeseca da se zajedno sa svim dionicima dođe do finalizacije pravnog teksta i da nagodbu izglasa Stalno vjerovničko vijeće.

Zahvala Martini Dalić

Na kraju, zahvalio je još jednom svima na strpljenju i trudu, posebno potpredsjednici Vlade RH dr. sc. Martini Dalić koja je na sebe preuzela najveći dio Vladina angažmana na ovoj temi.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zelim-zahvaliti-martini-dalic-ocuvali-smo-poslovanje-agrokora-i-tisuce-radnih