(VIDEO) U Banskim dvorima održava se 43. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković na samom je početku uvodnog dijela čestitao novoj potpredsjednici Vlade te ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić te zahvalio bivšem ministru Davoru Ivi Stieru na dosadašnjem radu i doprinosu.

Zahvala vatrogascima i vojnicima

Predsjednik Plenković osvrnuo se na izniman uspjeh naših vatrogasaca i pripadnika Oružanih snaga RH u suzbijanju požara na Makarskoj rivijeri.

- Želim iskazati zahvalnost na nevjerojatnoj hrabrosti i uspjesima u zauzdavanju velikih požara na Makarskoj rivijeri, u Podgori, Tučepima i Makarskoj. Riječ je o jednom od većih požara u proteklih 20-30 godina. Ono što je najvažnije - nije bilo nikakvih ljudskih žrtava. Zaustavljeni su požari koji bi ugrozili naselja ili turističke objekte te će se sada pristupiti osiguranju požarišta, a turistička sezona na tom području će se nastaviti.

Odluka Arbitražnog suda - neprihvatljiva

Vezano uz objavu odluke Arbitražnog suda 29. lipnja, Plenković je još jednom ponovio čvrst stav Republike Hrvatske.

- Za nas je odluka Arbitražnoga suda neprihvatljiva. Nećemo s njom biti vezani ni na koji način. Ostajemo otvoreni za rješavanje graničnih pitanja, ali ne na način da se to radi u postupku koji je nepovratno kontaminiran i kompromitiran od strane Slovenije.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/razmatramo-niz-opcija-za-povrat-ina-e-u-hrvatske-ruke-madari-i-dalje-vrlo-jasno

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sabor-je-donio-odluku-o-izlasku-iz-arbitraze-sa-slovenijom-od-tada-je-za-hrvatsku

Dijalog s taksistima

Što se tiče prosvjeda taksista, predsjednik Plenković je istaknuo da je korištenje prijevoza putem Uber aplikacije protivno važećim pozitivnim propisima u RH.

- Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ima zadaću provoditi inspekcijski nadzor i vozača i vozila koji pružaju takvu uslugu prijevoza. Do sada je provedeno više od 170 inspekcijskih nadzora. Izrečene su novčane kazne u iznosu od 5,2 milijuna kuna, zaplijenjeno je 11 vozila, a na prekršajnim sudovima izrečeno je 19 prvostupanjskih presuda. U ovom trenutku nadležna tijela provode analize te će u dogledno vrijeme predložiti odgovarajuće izmjene i dopune važećih zakona kako bi se preciznije reguliralo ovo pitanje. Vjerujem da će dijalog rezultirati rješenjima i prestankom prosvjeda.

Pomoć oboljeloj djeci

Nakon uvodnog dijela, započeo je rad sjednice prema dnevnom redu, a prva točka odnosila se na djecu oboljelu od neuroblastoma, koja se trenutno liječe u klinikama u Zagrebu i Rijeci..

- Naša je poruka jasna - želimo pokazati empatiju, solidarnost i maksimalan izlazak u susret kada je riječ o zdravlju djece, posebice one koja se susreću s ovako teškom bolesti. Želimo da Ministarstvo zdravstva predloži odgovarajuće modalitete i rješenja za osiguravanje sredstava za nabavu odgovarajućih lijekova, sukladno spremnosti i mogućnosti oboljele djece da prime takvu vrstu terapije.

Usvojena Strategija regionalnoga razvoja

Druga točka dnevnog reda bio je prijedlog Strategije regionalnoga razvoja RH za razdoblje do kraja 2020. - koji je na ovoj sjednici Vlade usvojen.

- Riječ je o strateškom dokumentu koji se pripremao proteklih godinu i pol dana. Ažurirao se sa nizom drugih relevantnih dokumenata koje je Vlada usvajala. Konzultirane su naše županije i svi relevantni akteri na lokalnoj razini. Ovom su dokumentu stručnu podlogu dale i znanstvene institucije.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/s-novim-ministrima-nastavljamo-rjesavati-kljucne-probleme-naseg-drustva-tolerantno