Zajednica utemeljitelja HDZ-a naglašava važnost interpretativne izjave, čiji je smisao da država koristi pravo još jednom istaknuti i potvrditi kako ona konkretni međunarodni ugovor shvaća i kako će ga tijela države provoditi i primjenjivati! - napominju u Predsjedništvu Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“, koje je na svojoj sjednici, održanoj sinoć u Zagrebu, podržalo odluku Predsjedništva HDZ-a i Vlade RH da nastavi s procesom potvrđivanja Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji - uz interpretativnu izjavu i ograde financijske prirode.

NEMA tzv. trećeg spola & istospolnih brakova!

Posebice je značajan, navode dalje utemeljitelji, dio interpretativne izjave u kojem se ističe da „odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka“, što znači da će se Konvencija primjenjivati isključivo u skladu s Ustavom RH te njegovim temeljnim vrijednostima i ciljevima.

Zahvala sudionicima demokratske rasprave

Dosljedna primjena ovog dijela interpretativne izjave, koja je dio hrvatskoga pravnog poretka i kao takva relevantna u tumačenju svih paragrafa Konvencije, od ključne je važnosti za utemeljitelje HDZ-a, koji napominju da je njen sadržaj rezultat argumentirane rasprave u kojoj su sudjelovali mnogobrojni članovi i tijela naše stranke, kao i cjelokupna zainteresirana javnost.

Predsjedništvo Zajednica utemeljitelja stoga zahvaljuje svim svojim članovima koji su sudjelovali u demokratskoj raspravi te izražava stajalište kako zbog nje nitko ne bi smio biti prozivan ili osporavan kao član stranke.

Ustrajno otklanjati kriva tumačenja

Kao članovi najodgovornije političke stranke u Hrvatskoj, utemeljitelji očekuju da će naši zastupnici i dalje jasno naglašavati stvarni značaj, sadržaj i ciljeve Konvencije te time ustrajno otklanjati sve zabrinutosti koje su iskazane u odnosu na način njene primjene i mogućnosti njena tumačenja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predsjednistvo-zajednice-zena-hdz-katarina-zrinski-podrzalo-konvenciju-vijeca