Milanović je ili namjerno isprovocirao problem ili nema osjećaja za posljedice rata! * Posve je sigurno da to EU od nas nije tražila! * Nema te političke stranke koja može organizirati prosvjede ako to narod ne osjeća kao problem. * Neka Vukovarci sami odluče kada će se uvesti dvojezični natpisi! * Vukovar bi trebao dobiti poseban status, a ne da se Vlada nastavi inatiti! * Odluka o povlačenju tužbe za genocid ne može biti ni Vladina, ni Josipovićeva, to je pitanje za referendum!

Od prosinca ove godine predsjednica Demokratskog centra Vesna Škare Ožbolt vraća se na Markov trg. Riječ je, naime, o predizbornom sporazumu između HDZ-a i DC-a po kojem na pola mandata umjesto naše zastupnice iz Siska Ivanke Roksandić u Hrvatski sabor ulazi upravo bivša ministrica pravosuđa i savjetnica predsjednika Tuđmana. Kao jedan od glavnih aktera mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja, za subotnji Večernji list (9. listopada) dala je veliki intervju na aktualnu, bolnu temu - Vukovar! Prenosimo ključne naglaske iz razgovora s novinarom Davorom Ivankovićem:

O OPRAVDANOJ POBUNI NARODA

Vlada je pogriješila što je isprovocirala današnje događaje, (…) Milanovića nitko nije tjerao na ovakve poteze. Premijeru se narod pobunio. Pustimo sad objede da je netko to organizirao ovako ili onako, nema te političke stranke koja to može organizirati ako to narod ne osjeća kao problem. 

O SDP-ovoj LAŽI DA EU POTIČE ĆIRILICU

Potpuno netočno, pa EU sama ima problem s dvojezičnosti. Francuska i Njemačka, u pokrajinama gdje se granično dodiruju, još danas imaju problema. U Alzasu je pomirba trajala 50 godina! Francuzi su tek nedavno bili pozvali kancelara Schrödera da bude sudionik ceremonije pobjede u Parizu. To poručuje koliko je proces obnove povjerenja i života osjetljiv. I on se ne lomi preko koljena. (…) Dakle, potpuno je sigurno da to EU od nas nije tražila. Samo su dvije mogućnosti; ili se namjerno isprovocirao taj problem ili se tvrdoglavošću i nerazumijevanjem stvorio problem zbog političara koji nemaju osjećaja za posljedice rata niti su prošli životna zbivanja devedesetih.

O VUKOVARU KAKVOG GA ŽELE VUKOVARCI

Kada će se uvesti dvojezični natpisi, to će ljudi sami odlučiti. To treba ostaviti Vukovarcima. Sada, kada se skidaju dvojezični natpisi po cijeloj Hrvatskoj, ustvari se vidi koliko ih je mnogo bilo, a koji nisu nikome do sada smetali. Ovo je ogledni primjer krive političke odluke. (…) Ako ploče smetaju u percepciji, onda nemojmo to sada pritiskati. Ovakvim krivim potezima Vlade, proces normalizacije vratio se unatrag. Graditi normalizaciju odnosa između Hrvata i Srba vam je kao graditi kuću od papira... Jako je to nestabilno i teško, a mali propuh srušit će sve.

O POSEBNOM STATUSU VUKOVARA

Glede odluke Gradskog vijeća da grad ima posebni status, ja sam još 2002. predlagala u Saboru zakon o tome. Račanova je vlada podržala taj prijedlog, no nisu imali hrabrosti usvojiti ga. (…) Vukovar bi trebao dobiti poseban status, a ne nastaviti manifestacije inata s uvođenjem i skidanjem ploča. Treba strpljivo raditi na odnosima Hrvata i Srba jer su oni poput vulkana, nikada ne znaš kada će se dogoditi erupcija.

O REVIZIJI POPISA STANOVNIŠTVA

U Vukovaru nije riješeno pitanje revizije prebivališta, dakle pouzdanost popisa stanovništva je upitna. I ako postoje prigovori da se tu našlo puno onih koji ne žive u Vukovaru, netko mora imati hrabrosti i konačno reći - idemo to revidirati. Vlada na to pitanje uopće nije željela reagirati.

O JOSIPOVIĆEVU PRIJEDLOGU) O POVLAČENJU TUŽBE ZA GENOCID

Prilično mi je nelagodno zbog silnog licitiranja. Kao, povucite vi svoju, pa ćemo mi našu tužbu. (…) Nisam za povlačenje tužbe. Neka sud donese odluku. Još kao ministrica pravosuđa tadašnjem predsjedniku Međunarodnog suda pravde u Haagu rekla sam kako nema hrvatskog političara koji će staviti svoj potpis na povlačenje tužbe za genocid. Pritom odluka o povlačenju tužbe ne može biti ni Vladina, ni predsjednika Republike, to može biti samo odluka cijelog naroda, to je pitanje za referendum. Ako se već ide na to, neka vlast ima petlje i neka to da na referendum. Nema trgovine tužbom za genocid, za Boga miloga!

O TUĐMANOVU VIZIONARSTVU

Već je bio napravio vojni scenarij, akcija se zvala “Vukovarska golubica”. To je Hrvatskoj bila rezervna opcija. Zauzvrat, sve što je predsjednik Franjo Tuđman tražio glede mirne reintegracije Podunavlja, to je i dobio. Tražio je reintegraciju u roku godine dana do maksimalno dvije - i to je dobio. Tražio je i izravno sudjelovanje SAD-a, na čelu s američkim generalom - dobio je i to. Predsjednik Tuđman, naime, inzistirao je na izbjegavanju vojne opcije procijenivši da bi broj civilnih i vojnih žrtava bio izrazito golem. Rekao je da bi to bilo gore od Srijemskog fronta u Drugome svjetskom ratu. Sama JNA u to vrijeme imala je na tom području raspoređen cijeli Novosadski korpus s oružjem s kojim su mogli tući i po Zagrebu.

O TUĐMANOVU VIZIONARSTVU (2)

Kada mi je pokojni predsjednik rekao da ću morati preuzeti taj zadatak i krenuti miriti Hrvate i Srbe, odgovorila sam mu: “Predsjedniče, to je nemoguća misija, idem iz Ureda, ja to ne mogu napraviti, to ne može nitko napraviti.” On mi je kazao da to jest moguće i da će mi on uvijek biti potpora kad zapnem i iza leđa. Pitala sam se - pa kako, tamo je bilo 60.000 doseljenih ljudi, što iz Jugoslavije, BiH, Knina... On je rekao - oni svi moraju otići odakle su došli, a domaći Srbi moraju ostati. I točno se to i dogodilo. Bilo je onih koji nisu mogli podnijeti povratak Hrvatske, pa su i otišli.

Cjeloviti intervju, ako ste pretplatnik, možete pročitati u Premium sadržaju Večernjeg lista:

http://www.vecernji.hr/hrvatska/zbog-jos-svjezih-rana-vukovaru-treba-dat...