Namjera Vlade bila je da već prvi dan na prvoj sjednici krenemo s konkretnim potezom, a to je cjelovita porezna reforma. Temeljni je cilj rasteretiti poduzetnike, a drugi je građanima omogućiti viši dohodak. To sve skupa treba pridonijeti stabilnosti i održivosti proračuna, javnih financija i gospodarskom rastu! - istaknuo je, između ostalog, predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković u gostovanju u Dnevniku HTV-a.

Razgovor s predsjednikom Plenkovićem - koji je vodio novinar Damir Smrtić - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O CJELOVITOJ POREZNOJ REFORMI

Namjera Vlade bila je da već prvi dan na prvoj sjednici krenemo s konkretnim potezom, a to je cjelovita porezna reforma. Naglašavam aspekt cjelovitosti - to je ono što smo i najavljivali u predizbornoj kampanji. Naime, nije dobro za građane i poduzetnike, ali ni za one koji administriraju porezni sustav, raditi parcijalne reforme, pogotovo u frekventnom razdoblju. Ministarstvo financija je pripremilo niz novih zakona te nekoliko izmjena onih postojećih. Prije svega, za građane su relevantni porez na dohodak, porez na dobit, promjene u sustavu poreza na dodanu vrijednost, opći porezni zakon... Temeljni je cilj rasteretiti poduzetnike, a drugi je građanima omogućiti viši dohodak. To sve skupa treba pridonijeti stabilnosti i održivosti proračuna, javnih financija i gospodarskom rastu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/prva-sjednica-nove-vlade-porezna-reforma-zastita-ine-suocavanje-s-proslosti

O ZAŠTITI HRVATSKIH INTERESA U INA-i

Nakon izjava koje su unijele nemir među zaposlenike, ali i u hrvatsku javnost, jučer sam želio primiriti situaciju te sam ponovio svoje temeljno stajalište - INA je strateška hrvatska naftna kompanija. Važna je za našu energetsku sigurnost, ali i gospodarstvo u cijelosti. Specifičan je odnos između INA-e i MOL-a. Vrlo ću kvalitetno štititi interese hrvatske države i nastojati da se svi nesporazumi riješe. Postoje arbitražni procesi, idemo do kraja s njima - tu nema nikakvih dilema. Kada je riječ o ispunjavanju obveza iz međudioničarskog ugovora, one se odnose, prije svega, na modernizaciju rafinerija u Sisku i Rijeci - na tome ćemo inzistirati. Zato sam odmah nazvao g. Zoltana Aldotta te smo dogovorili da se idući tjedan u Vladi održi susret kako bismo se temeljito informirali o planovima Uprave INA-e. A nakon toga i riješili potencijalni problemi.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-o-rafineriji-sisak-zastitit-cemo-interese-nase-drzave-i-zaposlenika

O VLADI & SNAŽNOM EKONOMSKOM TIMU

Vlada je homogena i stabilna. Imamo jedan vrlo kvalitetan „miks“ predstavnika Mosta i HDZ-a. Imat ćemo jedinstvenu ekonomsku politiku - u Vladi je snažan ekonomski tim. Mnogo očekujem od svojih kolega - da zajedničkim radom pridonesu svemu što je usmjereno na gospodarski rast i razvoj te nova radna mjesta.

O ZLOČINIMA KOMUNISTIČKOG REŽIMA & OTVARANJU ARHIVA

Pitate me „je li sazrelo vrijeme za suočavanje s prošlošću“? Mislim da jest. To je bila jedna od bitnih političkih poruka koju sam danas uputio kolegicama i kolegama u svom prvom obraćanju kao predsjednik Vlade. Brojne se informacije koje nisu bile javnosti poznate do 1990. sada otkrivaju - u Sloveniji je jako puno stratišta, jako puno se mjesta identificira gdje su zakopane bezbrojne žrtve, ubijene nakon 1945. godine. To su žrtve komunističkog režima. Rekao sam danas da se kao društvo moramo suočiti sa zločinima svih totalitarnih sustava. Tome želimo pristupiti sustavno, institucionalno i pravno te pomoći utvrđivanju istine. Bez istine nema prave pomirbe u društvu. U Europskom parlamentu sam bio potpredsjednik skupine koja se bavila pomirbom europske povijesti - želim da zrelo pristupimo rješavanju tog problema koji opterećuje odnose u društvu i pridonosi podjelama. Otvaranje državnih arhiva može biti veliki doprinos da se napravi korak dalje - to sam danas i naglasio u svom govoru. Tako bi znanstvenici i istraživači mogli pomoći utvrđivanju istine - okretanju i te tamne stranice hrvatske povijesti.

O BIH KAO VANJSKOPOLITIČKOM PRIORITETU BROJ 1

Posjet Bosni i Hercegovini još je jedno ispunjavanje obećanja iz izborne kampanje. Jasno sam kazao da će BiH biti vanjskopolitički prioritet broj jedan. Susrest ću se s g. Denisom Zvizdićem i članovima Predsjedništva BiH te nizom drugih sugovornika. Posjetit ćemo i Kiseljak i Mostar. Važno je uputiti dvije poruke: Hrvatska će pomoći BiH da kvalitetno funkcionira kao država i na njenom putu u Europsku uniju. Ono najvažnije - vodit ćemo računa o ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda.